A început şi SIF Oltenia să vândă acţiuni BRD

Autor: Andrei Chirileasa 29.12.2010

SIF Oltenia (SIF5) a vândut marţi un pachet de 420.000 de acţiuni BRD, reprezentând 0,06% din capitalul băncii, prin intermediul unor tranzacţii în valoare de 5,16 mil. lei derulate pe Bursă.

SIF Oltenia este singura dintre SIF-uri care nu vânduse până acum acţiuni BRD în acest an. SIF Oltenia (SIF5) este în prezent cel mai mare acţionar minoritar al BRD, cu o participaţie de circa 5,5%. Vânzările de acţiuni BRD înseamnă pentru SIF-uri marcarea unor profituri consisetnte, în condiţiile în care titlurile BRD au fost primite de SIF-uri la înfiinţare, fiind înregistrate în contabilitate la valoarea nominală de 1 leu. Astfel, din preţul de vânzare de circa 12 lei/acţiune, peste 90% reprezintă profit pentru SIF-uri.

SIF Muntenia a fost cel mai mare vânzător de acţiuni BRD în ultima lună, plasând pe Bursă circa 1% din titlurile băncii. SIF Muntenia şi-a redus astfel participaţia la circa 4% şi a încasat 84 mil. lei (aproape 20 de milioane de euro). Cumpărătorii au fost investitori străini.

SIF Moldova (SIF5) şi SIF Transilvania (SIF3) au vândut şi ele pachete consistente de acţiuni BRD în acest an, utilizând banii obţinuţi pentru achiziţia de acţiuni la Fondul Proprietatea.

Titlurile BRD au stagnat în ultimele cinci luni în jurul nivelului de 12 lei/acţiune, iar faţă de începutul anului înregistrează o scădere de circa 8%.