Francul elveţian, la noi maxime record faţă de leu. Cei care au de platit credite in franci simt tot mai acut creşterea cursului

Ziarul Financiar 29.12.2010

BNR a anunţat pentru astăzi un nou curs de referinţă record faţă de francul elveţian, leul depreciindu-se cu încă 1,67 de bani, paritatea ajungând la un nou nivel record, de 3,4379 lei pentru un franc elveţian.

Aprecierea monedei elveţiene reprezintă o lovitură grea persoanelor împrumutate în franci elveţieni, faţă de anul trecut restanţele la creditele în alte monede decât leu, euro sau dolar, înregistrând o creştere de aproape şase ori, în timp ce totalul restanţelor populaţiei s-a dublat.

Mai multe bănci au promovat creditele în franci elveţieni în 2006-2007, datorită dobânzilor foarte mici afişate, iar acum clienţii încep să simtă puternic presiunea cursului.
În octombrie, ultima lună pentru care sunt disponibile date, restanţele la franci elveţieni au sărit cu 15% faţă de septembrie, până la echivalentul a 156 mil. euro. Faţă de octombrie 2009, restanţele la creditele în franci elveţieni au crescut de şase ori.

Faţă de 2008, francul elveţian este cu peste 30% mai puternic în faţa leului. În plus, multe bănci au utilizat formule de dobândă promoţională mai mică, valabilă în primul an de contract, după care se trecea la o formulă de calcul care conducea la o dobândă mai mare. Astfel, clienţii au fost loviţi din două părţi, şi de creşterea dobânzii şi de deprecierea leului.

Faţă de moneda europeană, Banca Naţională a anunţat astăzi un curs în creştere 4,23 de bani, acesta ajungând la 3,3184 lei/euro.