Cele mai mari amenzi pentru munca la negru nu au depăşit 24.000 de euro în 2010

Autor: Adelina Mihai 29.12.2010

În primele nouă luni ale acestui an, Inspecţia Muncii a dat amenzi în valoare totală de 16,5 milioane de euro, iar cele mai mari amenzi - în valoare de 100.000 de lei (23.800 de euro)fiecare - au fost aplicate firmelor care au angajat forţă de muncă la negru.

"Cele mai mari amenzi aplicate de inspectorii de muncă s-au înregistrat în domeniul relaţiilor de muncă. În primele 9 luni ale anului 2010 au fost aplicate 11 amenzi cu valoarea maximă de 100.000 de lei pentru fiecare amendă. Motivul pentru care au fost aplicate aceste amenzi a fost încălcarea prevederilor art.276 alin.i lit e din Codul Muncii: primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă", au spus reprezentanţii Inspecţiei Muncii.

Potrivit Codului Muncii, munca la negru este sancţionată cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 4.000 de lei (715 - 950 euro) pentru fiecare persoană identificată, însă un angajator nu poate primi o amendă mai mare de 100.000 de lei (23.800 de euro), indiferent de numărul total de persoane identificate.

Una dintre companiile care a primit în acest an amenda maximă pentru folosirea muncii la negru a fost firma de securitate şi pază Cosepa, cu sediul în Bucureşti, care asigură serviciile de pază pentru lucrările de la Autostrada Transilvania. Amenda de 100.000 de lei, acordată de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Cluj, a fost motivată de faptul că firma nu a depus la ITM nicio dovadă a existenţei contractelor de muncă pentru 50 de agenţi de pază de pe autostradă.

Anul trecut, valoarea totală a amenzilor date de Inspecţia Muncii a fost de 21,7 mil. euro.

Preşedintele Traian Băsescu a folosit în mai multe discursuri din ultima perioadă cifra de 1,68 milioane de salariaţi care muncesc la negru, citând o cercetare efectuată de Institutul Naţional de Statistică (INS). Atât reprezentanţii INS, cât şi cei ai Inspecţiei Muncii au spus însă că munca la negru nu poate fi cuantificată ca număr de angajaţi. De altfel, în cercetarea "Ancheta forţei de muncă în gospodării" (AMIGO), citată de preşedintele ţării, nu se specifică nicăieri informaţii despre numărul de români care lucrează la negru.