Investiţiile străine directe s-au prabuşit în acest an. Va reuşi România să atragă mai multe investiţii în 2011 sau va continua căderea?

Autor: Mihaela Claudia Medrega 29.12.2010

România nu a fost foarte atractivă pentru nerezidenţi în acest an, investiţiile străine directe scăzând cu aproximativ 25% faţă de 2009, iar semnalele pentru 2011 nu sunt favorabile, având în vedere şi amânarea aderării la Schengen.

Totodată, capacitatea regiunii de a atrage investiţii ar putea fi afectată de criza datoriilor suverane din zona euro, după cum a avertizat Erik Berglof, economistul- şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Investiţiile străine directe în România au coborât în 2010 la un sfert faţă de anul de vârf 2008, deşi pentru acest an nu se previziona continuarea scăderii, ci un nivel comparabil cu cel din 2009.

Pentru 2011 există unele estimări ceva mai optimiste, în ipoteza revenirii economiei în teritoriul pozitiv.

În viziunea Consiliului Investitorilor Străini (CIS) investiţiile străine directe ar putea depăşi în 2011 nivelul din acest an, estimat la 4 miliarde euro, în condiţiile în care pentru anul viitor este prognozată revenirea economiei pe creştere economică.

CIS reprezintă peste 100 de companii din România, ale căror investiţii cumulate reprezintă două treimi din totalul investiţiilor străine de pe piaţa locală.

Cele 15 companii reprezentate în conducerea Consiliului Investitorilor Străini au planuri de investiţii în România de două miliarde de euro pentru 2011 şi de peste 10 miliarde de euro în următorii cinci ani.

Pe de altă parte, potrivit unui sondaj realizat de Agenţia pentru Garantare Multilaterală a Investiţiilor, parte a grupului Băncii Mondiale, în 2011 investiţiile străine directe în ţările în curs de dezvoltare vor creşte cu 20%, la 501 miliarde de dolari, respectiv cu 13% în 2012, la 575 miliarde dolari,

În acest an investiţiile străine directe în ţările în curs de dezvoltare au crescut cu 17%, la 416 miliarde dolari, sub nivelul de 587 miliarde dolari din 2008, anul declanşării crizei mondiale, conform estimărilor a aproape 200 de directori de multinaţionale, consultaţi de divizia Bancii Mondiale.

Reducerea semnificativă a volumului investiţiilor nerezidenţilor în România a fost semnalul cel mai clar al crizei care a cuprins economia, tendinţa descendentă din 2009 continuând şi în acest an.

În primele zece luni din 2010, investiţiile străine directe au totalizat 2,14 miliarde de euro, în scădere cu 26% faţă de aceeasi perioada a anului trecut, când s-a înregistrat un nivel de 2,9 miliarde de euro, conform datelor BNR.

Anul acesta sectorul financiar a atras grosul investiţiilor - care au mers în special în acoperirea pierderilor -, în timp ce sumele rămase pentru investiţii noi în producţie au fost nesemnificative.

Investiţiile au fost realizate în cea mai mare parte din participaţii la capital, care au însumat 1,4 miliarde de euro, restul intrărilor, de 711 milioane de euro, reprezentând credite intra-grup.

Creşterea atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţiile străine directe este foarte importantă, având în vedere dependenţa de capitalul extern în condiţiile în care gradul economisirii interne este redus.

În 2009 investiţiile străine directe au scăzut la 4,89 miliarde de euro, jumătate din valoarea înregistrată în 2008, acoperind în proporţie de 96,9% deficitul de cont curent. În 2008, nerezidenţii au realizat investiţii străine directe în România de 9,49 miliarde de euro.

De asemenea, investiţiile străine directe nete au fost anul trecut de 3,5 miliarde de euro, companiile fiind nevoite să aducă aport la capital de 1,4 miliarde euro pentru acoperirea pierderilor.

La valul precedent de investitori străini, înainte de criză, elementele principale de atracţie au fost cota unică şi procesul de convergenţă la UE. Iar printre atuuri figurau piaţa de defacere mare şi forţa de muncă ieftină. România rămâne în continuare atractivă pentru investitorii care caută forţă de muncă ieftină, însă pentru următorii ani se impune creşterea competitivităţii produselor şi serviciilor româneşti pentru a face faţă concurenţei internaţionale.

Ce a propus CIS pentru sprijinirea noilor investiţii

Consiliul Investitorilor Străini a propus pentru atragerea unor noi investiţii dezvoltarea pieţei de capital prin stabilirea unui program accelerat, clar şi transparent de privatizare a companiilor de stat, precum şi prin listarea locală şi internaţională a Fondului Proprietatea.

Stimularea dezvoltării domeniilor în care România ar putea avea un avantaj competitiv, precum şi oferirea de stimulente pentru investiţii pe scară largă pe termen lung - în energie infrastructură şi agricultură - sunt alte direcţii sugerate de investitorii străini.

CIS a mai propus definirea unui plan de acţiune pentru plasarea României în Top 20 cele mai competitive economii din Europa în următorii 10 ani şi promovarea strategiei pentru liberalizarea pieţei energiei şi gazelor naturale.

Investitorii străini au cerut respectarea promisiunilor făcute iniţial pentru a menţine un climat investiţional pozitiv şi a asigura creşterea exporturilor.