Băsescu: Nu statul va crea locuri de muncă, ci sectorul privat

Autor: Mediafax 02.01.2011

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în prima zi a anului, la Predeal, că trebuie flexibilizat Codul muncii, pentru că nu statul creează locuri de muncă, ci reduce numărul acestora, el arătând că sectorul privat trebuie sprijinit.

"Nu mai putem gândi că statul se modernizează în condiţiile în care avem 4,4 milioane de oameni înregistraţi ca fiind în câmpul muncii, iar 1,6 milioane de români muncesc fără forme legale. Este clar că acest tip de stat trebuie schimbat şi că trebuie să stimulăm flexibilizarea forţei de muncă. Acum oamenii nu acceptă să lucreze fără să fie oficial înregistraţi pentru că patronii se feresc de contracte de muncă pentru că pe urmă nu mai pot scăpa de excedentul de muncă", a declarat Traian Băsescu.

El a susţinut că soluţia e un cod al muncii care să permită angajări temporare şi disponibilizări în funcţie de nevoile patronilor.

"Acum trebuie să înţelegem un lucru esenţial: nu statul creează locuri de muncă, ci sectorul privat. Statul reduce locurile de muncă", a spus preşedintele, adăugând că trebuie sprijinit sectorul privat.

El a făcut aceste declaraţii în contextul în care s-a referit la noul sistem de acordare a indemnizaţiilor de creştere a copilului, arătând că acest sistem "este un element de modernitate", iar "acelaşi tip de abordare trebuie să existe pe piaţa forţei de muncă".

MAI va fi obiectul unei reforme puternice

Preşedintele a mai declarat că în Ministerul Administraţiei şi Internelor este nevoie de o schimbare de mentalitate, apreciind că există încă prea multe probleme legate de înţelegerea fiecărui poliţist cu privire la ceea ce are el de făcut faţă de cetăţean.

"Aici încă avem prea multe probleme legat de înţelegerea fiecărui poliţist, a fiecărui jandarm cu privire la ce are el de făcut faţă de cetăţean. Nu în ultimul rând, MAI va fi obiectul unor reforme puternice. Experimental, s-au transferat atribuţiuni către poliţiile locale, dar procesul trebuie să continue. Este mult mai legat un primar de nevoile de securitate ale comunităţii decât un ministru care e la Bucureşti. De aceea, descentralizarea Poliţiei trebuie să continue, trebuie consolidată Poliţia comunitară şi lăsate sarcini naţionale la nivelul MAI", a declarat Băsescu.

Întrebat cine va schimba mentalităţile din MAI, Băsescu a apreciat că românii trebuie să înţeleagă că un stat modern se bazează pe fiecare cetăţean.

"Obiectivul României nu poate fi altul decât propria ei modernizare, pentru că, trebuie să recunoaştem, statul a fost aşezat prost la începutul anilor '90, a fost un stat care a copiat mai mult sau mai puţin forma statului pe care aveam pretenţia că l-am părăsit la revoluţia din decembrie. E, nu l-am părăsit. Nu-mi puteţi reproşa că în campania electorală nu am vorbit de modernizarea statului, exact pe asta s-a axat campania mea", a conchis şeful statului.

În doi-trei ani, doar 900.000 de angajaţi la stat

Băsescu a mai declarat că România a încheiat anul cu 1.270.000 de funcţionari, apreciind că numărul acestora este mare, iar în doi-trei ani trebuie să se ajungă la 900.000 de angajaţi în sectorul de stat.

Preşedintele a spus că trebuie continuată reforma în domeniul fiscal, iar companiile "trebuie să aibă tot mai puţin contact cu funcţionarii de la ghişee".

Băsescu a afirmat că în România sunt încă mulţi funcţionari, arătând că de la 1.270.000 de bugetari, câţi există în prezent, statul trebuie să ajungă, în doi-trei ani, la 900.000 de funcţionari, "pentru a nu mai fi o povară pe cheltuielile publice".

Băsescu a evitat aglomeraţia de pe Valea Prahovei cu elicopterul

Preşedintele Traian Băsescu a plecat cu un elicopter, duminică după-amiază, din staţiunea Predeal, unde şi-a petrecut Revelionul împreună cu premierul Emil Boc, miniştrii Gabriel Oprea şi Gheorghe Ialomiţianu şi senatorul Anghel Iordănescu.

În jurul orei 15.00, şeful statului şi soţia sa au plecat din Predeal spre Bucureşti la bordul unui elicopter.

Circulaţia rutieră s-a desfăşurat cu dificultate, duminică după-amiază, pe DN1, în zona staţiunilor de pe Valea Prahovei, unde s-au format coloane de maşini pe ambele sensuri de mers.