Reţeaua de socializare Facebook, de trei ori mai valoroasă decât acum patru ani

Autor: Magraon Andreea 03.01.2011

Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, a obţinut o finanţare de 500 de milioane de dolari de la banca de investiţii Goldman Sachs şi de la compania rusă Digital Sky Technologies, ceea ce evaluează compania la 50 de miliarde de dolari, relatează cotidianul american The New York Times.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei citate de cotidian, suma de bani va ajuta Facebook să "fure" angajaţii valoroşi de la companiile rivale, să lanseze noi produse şi să facă achiziţii. Compania nu este listată la bursă, iar Mark Zuckerberg, CEO-ul şi fondatorul Facebook, exclude acest lucru în viitorul apropiat.

Reţeaua de socializare, înfiinţată în 2004, are peste 500 de milioane de utilizatori în lume, dintre aceştia 2,13 milioane fiind din România, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Facebook era evaluată în urmă cu patru ani la 15 mld. dolari. La 50 de miliarde de dolari, Facebook ar depăşi ca valoare companii precum eBay, Yahoo! sau Time Warner.

Finanţarea a avut loc în contextul în care Securities and Exchange Commission (autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din SUA) a început recent o anchetă asupra acţiunilor companiilor de internet nelistate, precum Facebook, Twitter, Zynga sau LinkedIn.

Unii experţi consideră că autorităţile vor în primul rând să determine dacă anumite companii profită de piaţa privată pentru a evita criteriile de transparenţă şi raportare impuse de listarea la bursă.

Finanţatorii privaţi ai Facebook ar putea totodată să facă presiuni asupra companiei pentru a determina managementul să deruleze o ofertă publică iniţială. În cazul giganţilor Microsoft şi Google, popularitatea acţiunilor pe piaţa privată a determinat în final listarea companiilor la bursă.

Goldman Sachs a investit 450 milioane de dolari, iar Digital Sky Technologies a adus alte 50 de milioane de dolari, potrivit acordului de finanţare. Compania rusă a cumpărat în urmă cu doi ani 2% din acţiunile Facebook pentru 200 de milioane de euro. Analiştii susţin că participaţia Digital Sky Technologies la Facebook a ajuns însă la 10%, după ce compania a cumpărat acţiuni şi de la angajaţii reţelei.

Compania este deţinută în prezent de mai mulţi investitori precum Peter Thiel, Accel Partners, Microsoft, care a făcut în urmă cu trei ani o infuzie de capital de 240 de milioane de dolari pentru 1,6% din acţiuni, şi Digital Sky Technologies. Zuckerberg are 24% din acţiuni.

Pentru fondatorul reţelei de socializare, tranzacţia cu Goldman Sachs şi investitorii ruşi ar putea reprezenta dublarea averii personale. Forbes estima averea lui Mark Zuckerberg la 6,9 mld. dolari când Facebook era evaluată la 23 mld. dolari la jumătatea anului trecut.