13.000 de joburi pentru români în străinătate în 2011

Autor: Adelina Mihai 03.01.2011

Aproape 13.000 de joburi în străinătate sunt disponibile în prezent pe platforma de recrutare Tjobs, care reuneşte ofertele de locuri de muncă în străinătate a peste 560 de agenţii de recrutare, în timp ce angajatorii locali au anunţat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă numai 4.800 de joburi în primele zile ale acestui an, adică o ofertă de aproape trei ori mai mică.

Ana M., 24 de ani, studentă în ultimul an la Facultatea de Medicină, vrea să-şi facă rezidenţiatul în Germania, unde salariul unui medic rezident este de 2.000 de euro, faţă de cei aproape 170 de euro pe care îi primeşte un medic rezident în România.

"M-am înscris în septembrie la un curs de limbă germană pentru a putea participa la concursul de angajare. E puţin cam târziu, însă sper să reuşesc să învăţ limba până anul viitor, pentru că reprezentanţii mai multor firme de recrutare prezenţi la târgurile de joburi mi-au spus că este o condiţie obligatorie", a spus Ana M. Pe tot parcursul anului trecut, mai mult de 700.000 de români au completat o cerere pentru un job în străinătate, ceea ce înseamnă o concurenţă de 5 candidaţi/ job, potrivit statisticilor Tjobs.

Ofertele "imediate" de angajare ale străinilor sunt pentru candidaţii care caută un job în domeniul medico-sanitar, unde sunt peste 4.000 de joburi disponibile, după care urmează aproape 2.400 de joburi oferite în hoteluri şi restaurante şi alte 1.170 de joburi în agricultură.

Românii care vor să plece în străinătate sunt în general deja angajaţi, depun o cerere la 10-20 de joburi până ajung la interviu şi vor să lucreze la străini pentru că nu-şi mai pot achita creditele. Numai în luna decembrie aproape 54.000 de români şi-au căutat un job pe platforma Tjobs, iar peste 35.000 dintre aceştia au căutat joburi care nu necesită calificări sau studii de specialitate. "În ceea ce priveşte stilul de căutare online a ofertelor de angajare, reiese faptul că românii se ghidează în continuare după principiul «orice loc de muncă, în orice domeniu, în aproape oricare ţară»", susţin reprezentanţii Tjobs.

Site-ul Tjobs, lansat în urmă cu un an, este deţinut de Călin Ştefănescu, Sebastian Niezgoda, Fundaţia Post Privatizare şi de către un grup de investitori străini. Reprezentanţii companiei Net Revelation din Târgu-Mureş, care administrează site-ul, au anunţat că se aşteaptă la venituri de peste 1 mil. euro în 2011.