Editorial: Bucureştiul se schimbă. Pas cu pas

Autor: Cristi Moga 03.01.2011

Bucureştiul se schimbă. Unii "cârcotaşi" ar putea spune că în rău. Schimbările pozitive sunt însă mai evidente pentru cei care nu locuiesc în Capitală şi vin doar o dată pe an sau chiar mai rar. Pentru că lucrurile nu pot fi făcute peste noapte, iar în România cu atât mai puţin.

Nu trebuie să fi prea în vârstă pentru a-ţi aminti cum drumul dintre Piaţa Presei şi aeroportul Otopeni dura ziua, în timpul săptămânii, o oră aproape constant.

Acum se merge "şnur", ca urmare a finalizării pasajului subteran din dreptul aeroportului Băneasa. Multe avioane au fost pierdute de călătorii blocaţi la intrarea pe DN1, dar acele amintiri încep parcă să se şteargă.

Tot o amintire ar putea deveni de anul viitor cozile de pe podul Grant sau din intersecţia de la Răzoare, ca urmare a finalizării pasajului Basarab. În acest număr al revistei colega Andreea Neferu a urcat alături de constructori pe pasaj pentru a observa stadiul lucrărilor şi amploarea proiectului.

Părere personală: pasajul însuşi ar putea deveni "obiectiv turistic" în Bucureşti, prin dimensiunile construcţiei, înălţimea la care urcă lucrarea, dar şi prin unicitate în raport cu restul infrastructurii din oraş.

După cea mai mare construcţie din Europa (Palatul Parlamentului) şi cel mai mare mall din regiune, în Bucureşti ar urma să fie finalizat şi cel mai lat pasaj suprateran din Europa (44 metri în dreptul staţiilor de tramvai), potrivit constructorilor.

Tot în Bucureşti sunt însă şi circa 400.000 de apartamente construite în blocuri finalizate înainte de cutremurul din 1977. Aceasta nu este însă neapărat o problemă din punct de vedere seismic, după cum reiese dintr-un alt material al revistei.

În plus, în cazul în care piaţa locuinţelor îşi va reveni, producătorii de cărămizi şi BCA vor putea face faţă cererii, după ce au investit zeci de milioane de euro în linii de producţie. Un semn de revigorare poate fi considerat creşterea vânzărilor de camioane pentru construcţii, cu 26% în primele nouă luni ale anului, în timp ce retailerii au plătit în acest an peste 100 de milioane de euro pentru achiziţii de terenuri în vederea extinderii.

Să fie aceştia "pescăruşii" prevestitori ai apropierii de ţărm, după furtună, cum se întreba un avocat? Vom observa în numerele de anul viitor ale Business Construct!