S-a spart gheaţa: Floreasca Business Park, vândut cu 100 mil. euro

Ziarul Financiar 03.01.2011

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI), care deţine pe piaţa locală centrele comerciale ERP Brăila şi Iris Piteşti, a cumpărat proiectul de birouri Floreasca Business Park din nordul Capitalei, într-o tranzacţie cu o valoare de peste 100 de milioane de euro, cea mai mare de la izbucnirea crizei pe piaţa imobiliară locală.

"Preţul de achiziţie va fi de circa 27,6 milioane de euro. (...) NEPI şi-a asumat achitarea unui credit bancar de 73,6 milioane de euro existent la 30 iunie 2010", au anunţat sud-africanii într-un raport publicat pe bursa din Londra.

Proprietarii clădirii de birouri erau compania Portland Trust, controlată de omul de afaceri britanic Robert Neale, care s-a asociat cu fondul american de investiţii Apollo pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare.

Avocaţii NEPI în această tranzacţie au fost reprezentanţii firmei Reff & Asociaţii, în timp ce vânzătorii au fost asistaţi de NNDKP (Nestor).

Floreasca Business Park este un proiect de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 36.000 de metri pătraţi, închiriat către companii precum Oracle, Holcim, DHL sau Agip.

Portland Trust se află la al treilea exit de pe piaţa birourilor din Capitală, după ce a dezvoltat şi vândut proiectele Opera Center din zona Eroilor şi parcul de afaceri Bucharest Business Park din spatele Casei Presei Libere.

Investiţia în proiectul din Floreasca a fost finanţată printr-un credit de peste 70 de milioane de euro obţinut de la Raiffeisen Zentralbank.

"NEPI consideră că piaţa de birouri din Bucureşti oferă în prezent valoare investitorilor. Ca urmare, echipa de management a realizat o analiză a oportunităţilor din Bucureşti care a condus la 12 potenţiale ţinte de achiziţii, evaluate de directorii firmei şi consultanţii externi, Collies International, în funcţie de vizibilitate, aspecte tehnice, design, locuri de parcare şi acces la transport în comun. Floreasca Business Park a obţinut cel mai mare punctaj dintre ţintele de achiziţie", au motivat reprezentanţii NEPI alegerea.

Clădirea este închiriată la o valoare medie de 17,2 euro pe metrul pătrat, astfel că veniturile anuale generate ajung la 7,4 milioane de euro, exceptând sumele încasate din închirierea spaţiilor de parcare.

Cele mai mari tranzacţii realizate până în prezent pe piaţa birourilor din Bucureşti au fost cu cele două clădiri din proiectul UpGround (circa 150 de milioane de euro), America House (120 de milioane de euro), pachetul format din clădirile PGV Tower, Millennium BC şi Construdava (110 milioane de euro) şi S-Park (101 milioane de euro). Toate aceste tranzacţii au avut loc însă înainte de căderea pieţei imobiliare.