Dâmboviţa, mai atractivă pentru dezvoltatorii de birouri

Ziarul Financiar 03.01.2011

Malurile Dâmboviţei au devenit în ultimii ani o destinaţie tot mai atractivă pentru dezvoltatorii imobiliari, care au ridicat, din loc în loc, câte un nou proiect de birouri în care au atras companii precum UniCredit sau Vimetco.

Dacă iniţial s-a construit la podul Eroilor, unde a fost ridicat proiectul Opera Center, în ultimii ani au devenit atractive şi zona din apropierea podului Grozăveşti, unde a fost ridicată prima etapă a proiectului Sema Parc şi imobilul Riverside Tower în care s-a mutat Primăria Capitalei, dar şi porţiunea dintre pasajul Mărăşeşti şi Timpuri Noi, unde au fost ridicate cinci clădiri în ultimii ani.

Cel mai mare proiect din zonă este format din două clădiri cu zece etaje închiriate aproape integral către o divizie a băncii UniCredit, un alt chiriaş fiind retailerul de îmbrăcăminte Steilmann. Grupul bancar italian are în acest proiect, dezvoltat de firma Anteco, mai multe sute de angajaţi ai diviziei de servicii administrative UniCredit Processes and Administration (UPA), care realizează în general operaţiuni de tip back-office.

Lipit de aceste clădiri este un alt imobil de birouri, de dimensiuni mai mici, pe care atârnă două bannere ale firmelor de consultanţă imobiliară Esop şi Cushman & Wakefield, care anunţă faptul că în imobil sunt disponibile spaţii spre închiriere. Potrivit site-ului Esop, proprietarii clădirii solicită o chirie lunară de 12 euro/mp.

Mai aproape de Piaţa Unirii a fost construit în ultimii ani şi proiectul Rivergate, în care se află sediul din Bucureşti al companiei Vimetco şi al subsidiarei Alro, într-un imobil pe care compania a anunţat că l-a cumpărat la începutul lui 2007 de la firma Centrul Rivergate, într-o tranzacţie de circa 5 mil. euro.

Primele imobile de birouri dezvoltate în zonă au fost sediul Registrului Comerţului, de lângă pasajul Mărăşeşti, şi imobilul Muntenia Business Center.