Piraeus scade cu 15% pentru că vinde acţiuni noi prea ieftin

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 04.01.2011

Acţiunile Piraeus Bank, al patrulea mare creditor al Greciei, au înregistrat o scădere de 15,6% la jumătatea şedinţei de tranzacţionare de ieri, brokerii invocând preţul foarte redus la care banca vinde acţiuni noi printr-o ofertă de 800 mil. euro în raport cu cotaţia de pe bursă, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

"Scăderea se datorează preţului mult mai mic al acţiunilor noi ce vor fi emise comparativ cu preţul la care au închis ultima şedinţă de tranzacţionare acţiunile existente ale băncii", a declarat Takis Zamanis, trader în cadrul Beta Securities.

Piraeus a anunţat luni că va emite 12 noi acţiuni pentru fiecare cinci deţinute în scopul atragerii a 807 milioane de euro pentru consolidarea bilanţului şi pentru a putea face faţă mai bine crizei datoriilor cu care se confruntă Grecia.

Piraeus Bank şi-a apărat decizia de a oferi acţiuni noi la un preţ mult mai mic în cadrul ofertei de drepturi, spunând că o astfel de mişcare este una "obişnuită" în perioade de volatilitate şi că termenii ofertei sunt susţinuţi de majoritatea acţionarilor băncii, scrie The Wall Street Journal.

Analiştii bancari consideră totuşi că emisiunea va dilua câştigurile pe acţiune ale băncii cu aproximativ 49,5% în 2011 şi cu peste 55,1% în 2012.

Şi alte bănci au avut o evoluţie slabă. Acţiunile Alpha Bank scăzuseră la jumătatea şedinţei de tranzacţionare cu 3,4%, până la 3,74 euro, în timp ce cele ale EFG Eurobank Ergasias au pierdut 2,2% din valoare, ajungând la 3,64 euro.