Cine este Portland Trust, unul dintre cei mai mari constructori de birouri din Bucureşti

Autor: Cristi Moga 04.01.2011

Omul de afaceri George Becali, finanţatorul echipei de fotbal Steaua, a bătut palma la sfârşitul anului trecut cu britanicul Robert Neale, fondatorul companiei de dezvoltare imobiliară Portland Trust, pentru vânzarea unui teren de aproape două hectare de pe şoseaua Pipera din Capitală, într-o tranzacţie cu o valoare de circa 10 milioane de euro.

Terenul se află între proiectul de birouri Nusco Tower, Turabo Grand Ballroom şi Direcţia de Permise Auto şi va fi folosit pentru realizarea unui nou proiect de birouri de către Portland Trust, unul dintre cei mai experimentaţi dezvoltatori de pe piaţa locală de birouri.

"Becali şi Portland au ajuns la o înţelegere după Crăciun. Au fost mai mulţi investitori interesaţi de teren, dar Portland a plătit deja un avans", au declarat pentru ZF surse din piaţa imobiliară.

Preţul agreat este de aproximativ 500-600 de euro/metrul pătrat, astfel că valoarea tranzacţiei ar putea depăşi 10 milioane de euro. Contactat de ZF, George Becali a declarat că nu mai doreşte să declare nimic referitor la acest subiect, după ce în ultimele zile a admis faptul că a realizat o importantă afacere cu terenuri. "Am făcut o tranzacţie pe 30 decembrie cu care pot să ţin Steaua vreo zece ani fără să mai fac nimic", declarase Becali. Robert Neale nu a comentat informaţiile până la închiderea ediţiei.

Britanicul a realizat două tranzacţii semnificative în luna decembrie, astfel că în timp ce semna contractele finale de vânzare a proiectului Floreasca Business Park către sud-africanii de la NEPI, tranzacţie de peste 100 de milioane de euro, negocia în paralel pentru achiziţia terenului de la Becali pentru demararea unui nou proiect, situat în aceeaşi zonă.

Portland Trust va încasa net circa 27 de milioane de euro din vânzarea proiectului din Floreasca, sumă care îi permite să înceapă un alt proiect de mari dimensiuni în Bucureşti. Compania fondată de Robert Neale are sediul central în Praga şi investiţiile sunt susţinute de fondul american Apollo Real Estate.

Britanicul a început investiţiile în România în urmă cu mai bine de zece ani, construind una dintre primele clădiri de birouri din Bucureşti, imobilul Opera Center de la Piaţa Eroilor. Ulterior, a vândut clădirea şi a început un proiect mai mare, în spatele Casei Presei Libere, denumit Bucharest Business Park, vândut austriecilor de la CA Immo, care cumpăraseră şi Opera Center. Cel de-al treilea proiect dezvoltat este cel din Floreasca, suprafaţa închiriabilă de birouri realizată de Portland Trust în Bucureşti ridicându-se la aproape 80.000 de metri pătraţi.

Portland Trust, alături de GTC, Avrig 35 şi Liviu Tudor sunt printre cei mai mari dezvoltatori de spaţii de birouri din Bucureşti, iar zona Barbu Văcărescu, unde a fost achiziţionat terenul de la George Becali, este printre cele mai căutate în ultimii ani de către companiile interesate de spaţii de birouri, aici fiind construite şi proiectele Lakeview şi Nusco Tower.

Chiriile pentru spaţii de birouri au crescut semnificativ în ultimii doi ani, dar în condiţiile în care anul viitor numărul proiectelor noi livrate va fi extrem de redus, consultanţii apreciază că este un moment bun pentru a începe construcţia unor clădiri noi, care să fie însă situate doar în zone bune.

Portland Trust a dezvoltat până acum proiecte de birouri cu o valoare de 200 de milioane de euro în Bucureşti

Opera Center

Zonă: Piaţa Operei
Chiriaşi: GSK, ING, Adecco, Stoica & Asociaţii
Suprafaţă închiriabilă: 14.000 mp
Finalizare: 1999
Cumpărător: CA Immo, 2003
Preţ: 29 mil. dolari

Bucharest Business Park

Zonă: Casa Presei Libere
Chiriaşi: BAT, IBM, Coca-Cola, NNDKP
Suprafaţă închiriabilă: 24.000 mp
Finalizare: 2005
Cumpărător: CA Immo, 2005
Preţ: 62 mil. euro

Floreasca Business Park

Zonă: metrou Aurel Vlaicu
Chiriaşi: Oracle, Holcim, DHL, PeliFilip
Suprafaţă închiriabilă: 36.000 mp
Finalizare: 2009
Cumpărător: NEPI, 2010
Preţ: 101 mil. euro