Brokerii dau şanse mici contaminării altor acţiuni de la efectul FP

Autor: Ioana Moldovan 04.01.2011

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis a doua şedinţă din 2011 în creştere cu 1,12%, în ton cu evoluţia pozitivă a marilor pieţe europene, însă lichiditatea s-a diminuat la jumătate comparativ cu rulajul de luni.

"Bursa a crescut în contextul în care marile pieţe europene au consemnat avansuri semnificative. Totuşi, nu cred că BVB se recorelează cu pieţele externe, iar lichiditatea va rămâne în continuare scăzută până la listarea Fondului Proprietatea. În legătură cu listarea FP există două posibilităţi: fie vor fi realizate tranzacţii foarte mari doar cu aceste acţiuni, fie evenimentul va avea o influenţă pozitivă de ansamblu asupra pieţei, atrăgând investitorii la cumpărare şi pe alte acţiuni", a declarat Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.

Nilaş a precizat că şansele ca al doilea scenariu să devină realitate sunt mai mici şi că problema lichidităţii pieţei ar putea fi rezolvată prin implementarea conturilor globale şi apariţia market makerilor pentru transferurile cu acţiuni, întrucât aceste măsuri ar atrage investitorii străini.

BVB a deschis şedinţa de marţi în creştere cu 0,57%, iar la jumătatea sesiunii îşi accentuase avansul la 0,9%.

Cele mai lichide zece acţiuni, a căror evoluţie este reflectată de indicele BET, au închis ziua cu un avans mediu de 1,03%, după ce în debutul sesiunii erau în urcare cu 0,65%. Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au raportat în debutul zilei o creştere medie de 0,67%, însă pe parcursul zilei indicele BET-FI a pierdut treptat din avans şi a trecut pe scădere, astfel că a închis sesiunea cu o pierdere de 0,46%.

Valoarea operaţiunilor realizate marţi la BVB se ridică la 11,95 milioane lei (2,8 milioane de euro), cu 47,6% sub lichiditatea din sesiunea de luni, de 22,8 milioane lei (5,3 milioane euro).

Acţiunile producătorului german de automobile Daimler AG transferate pe sistemul alternativ al BVB au făcut obiectul unor transferuri de circa 3.700 de lei.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 2,16 milioane lei, urmate de SIF Moldova (SIF2) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), cu tranzacţii de 1,25 milioane de lei lei şi respectiv 1,04 milioane de lei.

Cele mai mari creşteri din piaţă au fost consemnate de titlurile UCM Reşiţa (UCM) - 14,06%, Petrolexportimport (PEI) - 6,63% şi Farmaceutica Remedia (RMAH) - 4,37%, în timp ce COMCM Constanţa (CMCM) şi Boromis Prod Buzău (SPCU) au avut cele mai mari pierderi, de 14,63% şi respectiv 5,36%.

Pe piaţa Rasdaq, valoarea operaţiunilor s-a ridicat la numai 224.700 de lei, iar cele mai lichide au fost titlurile Electromagnetica Bucureşti (ALMA) şi Armax Gaz Mediaş (ARAX), cu tranzacţii de circa 48.500 de lei şi respectiv 37.500 lei.

Bursa a închis prima sesiune a anului cu un avans de 1,18%, pe o lichiditate de 22,8 milioane lei (5,3 milioane euro), de două ori mai mare faţă de ultima şedinţă din 2010.

În jurul orei 16:30 marile pieţe bursiere din Europa consemnau avansuri semnificative. Astfel, indicele reprezentativ al pieţei din Londra FTSE100 consemna un avans de 2,45%, iar indicele CAC, al bursei din Paris, avansa cu 0,94%, în timp ce DAX, indicele pieţei germane, consemna un avans moderat, de 0,35%.