Udrea a construit doar 1.600 locuinţe pentru tineri din bugetul de jumătate de milliard de euro

Autor: Mirabela Tiron 05.01.2011

Elena Udrea, unul dintre cei mai influenţi şi vizibili miniştri ai guvernului Emil Boc, care conduce Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Turismului (MDRT), a făcut doar 1.602 de locuinţe pentru tineri din cele 100.000 de ANL-uri promise şi niciuna din cele 25.000 de locuinţe la sate anunţate anul trecut, deşi a avut un buget total de de puţin peste jumătate de miliard de euro.

Cu toate acestea, Udrea susţine că cei 523 de milioane de euro, care au fost alocaţi de la bugetul de stat către MDRT, au fost cheltuiţi pe dezvoltarea a 88 de săli de sport, 15 bazine de înot, 2 patinoare artificiale, 29.000 de apartamente reabilitate termic, nouă domenii schiabile şi doar 1.602 locuinţe pentru tineri.

Întrebată de ZF în ce stadiu se află centrele de băi termale anunţate în Capitală în urmă cu doi ani, dar şi cele din Covasna şi Harghita, unde promitea anul trecut investiţii de 20 mil. euro, Elena Udrea a declarat că aceste proiecte nu au fost demarate.

"Nu a venit niciun investitor care să îşi prezinte interesul pentru dezvoltarea de centre cu băi termale în Capitală şi cu care să realizăm un parteneriat public-privat. În cazul în care nu îşi va arăta interesul nimeni nici anul acesta, atunci vom demara o investiţie cu banii de la bugetul de stat, aşa cum s-a întâmplat şi în Ungaria, cunoscută pentru băile termale", a declarat Udrea, 37 de ani.

În ceea ce priveşte dezvoltarea de centre balneare, ea a spus că nu s-a demarat proiectul de 20 mil. euro anunţat pentru dezvoltarea turistică a Covasna şi Harghita, în schimb au fost construite băi tradiţionale în localitatea Coşmeni din judeţul Harghita, s-au amenajat lacuri sărate în Ocna Sibiului, s-a dezvoltat o bază de tratament în judeţul Covasna şi un complex balnear în Băile Tuşnad, încă patru proiecte fiind în curs de derulare.

"Nu am reuşit să realizăm tot ce ne-am propus, însă apreciez rezultatele pe 2010 ca fiind mulţumitoare. (…) Cu un buget mai mic cu 41% faţă de cel din anul 2009, a trebuit să continuăm programele a două ministere, să finalizăm proiecte aflate în implementare şi să începem altele noi", a declarat Elena Udrea, 37 de ani, care a fost numită ministru al turismului în decembrie 2008, iar de la sfârşitul anului 2009 a devenit şi ministru al dezvoltării regionale.

Legat de programul de construcţie de locuinţe pentru tineri, Elena Udrea a declarat că au fost în execuţie 6.500 de locuinţe, dintre care au fost finalizate 1.602 anul trecut, cu un buget de 196 mil. lei. "În limita sumelor alocate în 2011 vor fi finalizate şi restul locuinţelor", a declarat Udrea, care promitea însă anul trecut că va dezvolta în trei ani 100.000 de locuinţe pentru tineri.

Dacă bilanţul din domeniul dezvoltării regionale arată doar 1.602 locuinţe pentru tineri din 100.000 promise, zero case la sat din 25.000 promise, săli de sport, bazine de înot şi sisteme de alimentare reabilitate, cel din turism prezintă doar câteva pârtii de schi finalizate şi un brand turistic de ţară. "Prioritatea în turism fost lansarea brandului turistic, un proiect realizat pe bani europeni", a declarat Udrea. Ea a mai adăugat că din banii de la bugetul de stat s-au avut în vedere investiţii în dezvoltarea infrastructurii de schi (instalaţii de agrement, 54 de pârtii de schi, 2 piste biatlon, o trambulină) pentru care s-au alocat 87,5 mil. de lei. Cu toate acestea, din 17 proiecte pe infrastructură de schi, doar nouă au fost finalizate în Nucet, Predeal, Râşnov, Borsec, Azuga, Sinaia, Mălini şi Sfântu Gheorghe.