Dacia începe anul cu o maşină produsă la fiecare minut

Autor: Bogdan Alecu 05.01.2011

Producţia Dacia a crescut anul trecut cu aproape 15%, la 340.000 de autovehicule, maximul istoric atins la uzina de la Mioveni. Afacerile au ajuns la 3 miliarde de euro.



Anul 2010 a fost cel de-al şaselea an consecutiv de creştere a producţiei Dacia la peste 340.000 de maşini, cu 15% peste nivelul din 2009, potrivit unor surse apropiate companiei.

În aceste condiţii, cifra de afaceri a Dacia a ajuns la un nivel de 3 mld. euro, potrivit calculelor ZF, în creştere cu peste 40% faţă de anul anterior, nivel similar cu cel atins de Petrom, cea mai mare companie de pe piaţa locală, în 2009. Creşterea mai accelerată a cifrei de afaceri faţă de producţie vine pe fondul lansării SUV-ului Duster, al cărui preţ mediu este aproape dublu faţă de cel al unui Logan sau Sandero.

Majorarea producţiei Dacia vine în contextul în care anul trecut piaţa auto europeană a scăzut cu peste 5%, pe fondul crizei economice şi al încheierii programelor de casare pe pieţe precum cea germană.

"Dacia este una dintre cele mai importante companii care au avut contribuţii semnificative la exporturile pieţei locale şi la balanţa comercială. Nu trebuie neglijat nici faptul că este un important motor de imagine care atrage atenţia şi asupra altor produse fabricate în România", a spus Aurelian Dochia, analist financiar. În acelaşi timp, exporturile Dacia au depăşit anul trecut pragul de 2,5 mld. euro, adică aproape 7% din valoarea totală a exporturilor României în 2010, valoare care îi permite să-şi păstreze primul loc în topul companiilor exportatoare, cu un total de aproximativ 300.000 de maşini.

"Automobile Dacia s-a menţinut pe locul întâi în topul exportatorilor şi în 2010, la fel ca în 2009. Este greu de crezut că Dacia poate fi detronată de pe prima poziţie anul acesta în condiţiile în care demararea fabricaţiei viitorului model Ford la Craiova întârzie", a spus Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Capacitatea maximă a uzinei este de 350.000 de maşini anual (1.400/ zi) şi nu va fi majorată.