FT: Ungaria, sfidătoare la startul preşedinţiei UE

Autor: Radu Racu 06.01.2011

Premierul ungar Victor Orban a adoptat o poziţie sfidătoare faţă de criticile aduse la controversata lege a presei adoptată de executivul de la Budapesta, afirmând că guvernul său va modifica actul normativ doar dacă alte state cu norme restrictive similare vor fi forţate să facă acelaşi lucru, scrie Financial Times, într-o relatare de la ceremonia de preluare a prşedinţiei UE de către statul maghiar.

Orban a afirmat joi că legea presei care permite guvernului să aplice sancţiuni dure instituţiilor mediatice incorporează măsuri aplicate în prezent şi în alte state membre. "În această lege nu există nici măcar o soluţie legală care să nu poată fi găsită şi într-un alt act similar adoptat în statele europene. Ungaria nu va accepta nicio discriminare aşa că vom amenda legea doar dacă şi celelalte state o vor face", a declarat premierul ungar.

În ciuda unui ton agresiv, oficialul maghiar a ţinut să sublinieze că va "respecta regulile jocului" şi se va conforma deciziei luate de forurile UE. Victor Orban nu a fost însă la fel de reţinut cu criticile aduse la contestatarii legii, în special la adresa Franţei. El a spus că nu i se pare corespunzătoare critica adusă de la Paris, în condiţiile în care în această privinţă trebuie să se pronunţe forurile europene. "Comentariile Franţei sunt incorecte şi denotă o necunoaştere a legii. Aş dori să rog guvernul francez să revină la nivelul de realitate şi raţiune al discuţiei", a declarat premierul ungar.