Hotelul Howard Johnson, încasări de 8 mil. euro, la fel ca în 2009

Autor: Mirabela Tiron 06.01.2011

Hotelul de cinci stele Howard Johnson din Capitală, condus de Sonia Năstase, 37 de ani, a finalizat anul trecut cu afaceri de 8 milioane de euro, nivel similar cu cel realizat în anul anterior, potrivit oficialilor hotelului.

"Gradul de ocupare al hotelului a înregistrat o uşoară creştere faţă de anul anterior, ajungând la o medie de 55%, în condiţiile unor tarife moderate, dictate în principal de limitările severe ale bugetelor de călătorie şi a unei oferte locale bogate la nivelul spaţiilor de cazare aferente segmentului de 4 şi 5 stele", a declarat Sonia Năstase, directorul general al Howard Johnson, înregistrat pe firma Grand Plaza Hotel.

Hotelul de cinci stele Howard Johnson operează 285 de camere, pe o piaţă în care capacitatea de cazare se ridică la 7.440 de locuri în camere de hoteluri clasificate la patru şi cinci stele, ceea ce reprezintă 66% din capacitatea totală de cazare, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă în industria hotelieră Trend Hospitality.

"Anul 2010 a fost un an solicitant pentru noi ca şi pentru restul jucătorilor din industria hotelieră din România, an în care eforturile noastre s-au concentrat în direcţia dezvoltării de soluţii personalizate pentru clienţi", a declarat Sonia Năstase.

Ea este prima româncă numită la conducerea unui hotel de cinci stele din Bucureşti. Năstase a preluat conducerea hotelului în octombrie 2009.

Datele de pe site-ul Ministerului de Finanţe arată că în 2009 compania pe care este înregistrat hotelul, dar şi alte active (după cum susţin oficialii hotelului) aveau pierderi de 1,6 milioane de euro la o cifră de afaceri de 8,7 mil. euro. Hotelul contribuie cu 92% la cifra de afaceri a companiei. Grand Plaza Hotel este deţinută cu un pachet de acţiuni de 97,8% de compania International Business and Trading, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Acţionarul acestei companii apare şi în structura acţionariatului firmelor Practic şi Băneasa Investments, companii controlate de oamenii de afaceri Radu Dimofte şi Gabriel Popoviciu.

"Hotelul a fost pe profit, valoarea acestuia fiind confidenţială. În 2010, unul din capitolele de activitate importante ale hotelului nostru a fost segmentul de evenimente, care a continuat să crească, cumulând în jur de 45% din veniturile totale realizate de segmentul de food&beverage".

Sonia Năstase a precizat că numărul participanţilor la evenimente a crescut cu aproape 40% anul trecut faţă de anul anterior, veniturile fiind însă în creştere cu doar 2%. Acest lucru se explică prin faptul că bugetele pe persoană au fost mai scăzute decât cele din anii 2007-2009, potrivit şefei hotelului de cinci stele.

Piaţa hotelieră din Capitală a fost puternic afectată începând cu finalul anului 2008, pe fondul reducerii cererii.