Jean Andronie a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Băncii Feroviara

Autor: Razvan Voican 07.01.2011

Jean Andronie nu mai ocupă funcţia de vicepreşedinte executiv al Băncii Feroviara, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, după cum a confirmat oficial instituţia de credit. Informaţia privind demisia lui Andronie începuse să circule pe piaţă de la sfârşitul lunii decembrie. El a părasit banca după numai câteva luni de la preluarea funcţiei, surse bancare invocând drept explicaţie o serie de neînţelegeri cu preşedintele băncii Petre Tulin, care cumulează poziţiile de director general (preşedinte executiv) şi de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Andronie fusese adus la Banca Feroviara în toamna anului trecut pentru consolidarea afacerilor tinerei bănci pe piaţa de corporate banking, având în vedere experienţa îndelungată pe care bancherul o câştigase la BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, unde fusese aproape cinci ani vicepreşedinte executiv pe corporate banking. El a făcut parte din echipa de top management condusă de Nicolae Dănilă, dar a fost păstrat în funcţie de austriecii de la Erste încă un an după plecarea lui Danilă din BCR, fiind cel mai longeviv top executive din formula de dinaintea privatizării, până la sfârşitul lui 2008.

După plecarea lui Andronie, Banca Feroviara rămâne cu doi executivi: Petre Tulin, director general (şi preşedinte al CA), şi Emilian Antonescu, director general adjunct (şi membru al CA). Înainte de a veni în bancă Antonescu a fost director adjunct al Direcţiei Reglementare şi Autorizare din BNR, funcţie care încă este vacantă.

Tulin şi Antonescu au mai lucrat împreună şi la BNR, unde Tulin a condus mai mulţi ani Direcţia Reglementare şi Autorizare, iar Antonescu a fost şi director al Direcţiei Supraveghere, iar apoi consilier al guvernatorului pe probleme de supraveghere şi reglementare.

Din Consiliul de Administraţie al Băncii Feroviara face parte şi profesorul universitar doctor Nicolae Dardac, fost membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

Banca Feroviara a primit autorizaţia de funcţionare de la BNR în august 2009.

Potrivit unor surse bancare, în toamna anului trecut, odată cu Andronie fuseseră contactaţi mai mulţi bancheri de pe piaţă pentru ocuparea celei de-a doua funcţii de director general adjunct. Rămâne de văzut care va fi noua opţiune pentru acest post.