FMI: A şasea evaluare a programului cu România va fi discutată astăzi în Board

Autor: Razvan Voican 07.01.2011

Boardul FMI va discuta astăzi cel de-al şaselea raport de evaluare a acordului de circa 13 mld. euro semnat cu România în urmă cu aproape doi ani, a confirmat Caroline Atkinson, directorul departamentului de relaţii externe al Fondului. Ea a remarcat că programul cu România a fost printre primele aprobate de FMI în contextul crizei internaţionale care a izbucnit în 2008.

Atkinson a mai spus că după şedinţa boardului va fi emis un comunicat de presă. O evaluare favorabilă va însemna eliberarea celei de-a şaptea tranşe din împrumut, de circa 900 mil. euro.

România cere astăzi conducerii Fondului două derogări de la angajamente asumate prin ultima scrisoare de intenţie. La fiecare evaluare din cele cinci bifate până acum autorităţile de la Bucureşti au avut restanţe la îndeplinirea condiţiilor stabilite cu misiunea Fondului, de fiecare dată la capitolul eliminării arieratelor statului faţă de sectorul privat, dar şi în alte privinţe, însă boardul FMI a acordat derogările solicitate.

Tot astăzi boardul Fondului discută evaluarea facilităţilor de credit pentru Djibouti şi pentru Gambia, aceasta fiind în general categoria de state care au în prezent diferite forme de acorduri cu FMI.

Din Uniunea Europeană numai Grecia şi Letonia mai au acord stand-by ca România, alături de ţări precum Angola, Georgia, Irak, Pakistan sau Ucraina.

Irlanda şi Republica Moldova au o formă mai avansată de acorduri, în timp ce Polonia are o linie de credit flexibilă.