FMI a aprobat evaluarea acordului cu România şi va acorda a şaptea tranşă de 900 mil. euro

Ziarul Financiar 08.01.2011

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a şasea evaluare a acordului cu România şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia va acorda cea de-a şaptea tranşă din împrumut, de aproximativ 900 de milioane de euro, bani care vor fi viraţi, cel mai probabil luni, în contul Băncii Naţionale a României (BNR).

Informaţia privind aprobarea tranşei a fost confirmată pentru MEDIAFAX de reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene s-a aflat la finele lunii octombrie la Bucureşti pentru revizuirea acordului cu România şi a evaluat modul în care au fost îndeplinite criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii septembrie.

Acordarea tranşei trebuia discutată iniţial în board-ul FMI la jumătatea lunii decembrie, însă a fost amânată pentru luna ianuarie deoarece nu au fost aprobate la timp legea salarizării, bugetul pe 2011 şi reforma pensiilor.

O nouă misiune FMI va veni la Bucureşti pe data de 25 ianuarie pentru a evalua îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al acestui an şi discuţii privind un nou acord, de tip preventiv. Ultima evaluare a acordului va avea loc în perioada aprilie-mai, când vor fi analizate criteriile agreate pentru primul trimestru şi vor fi definitivaţi parametrii finali ai noului aranjament. Citiţi mai mult despre acordul României cu FMI pe www.mediafax.ro