Americanii, îngrijoraţi de super-avionul de luptă al Chinei. "Ştiam că lucrează la un avion invizibil dar nu ştiam că e gata"

Autor: Radu Racu 09.01.2011

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a avertizat că Washingtonul va răspunde acţiunilor Beijingului de dezvoltare a unui nou avion de luptă şi a unor rachete cu rază lungă de acţiune, într-o notă emisă înaintea unei vizite de lucru în China, scrie Financial Times.

Oficialul american a recunoscut într-o declaraţie de presă că serviciile americane de informaţii nu au reuşit să anticipeze programul chinez de construcţie a avionului J20, ale cărui fotografii au apărut săptămâna trecută pe internet.

"Ştiam că lucrează la un avion invizibil pentru radar, însă ceea ce nu ştiam este că programul a avansat mai mult decât anticipaseră serviciile noastre de informaţii", a spus secretarul american. În privinţa rachetelor de rază lungă - cu o rază estimată la 1.500 de kilometri de Adam Robert Willard, comandantul forţelor armate americane din Pacific- el a comentat că ar putea "prezenta un risc pentru bazele noastre", dar vor fi combătute cu "programele proprii".

O parte din analiştii militari americani sunt îngrijoraţi că progresele militare ale Chinei ar putea reduce influenţa SUA în oceanul Pacific. Vizita şefului Pentagonului în China - prima în ultimii 3 ani - este menită să îmbunătăţească relaţiile dintre cele două state, în special în privinţa strategiilor nucleare şi cibernetice. Preşedintele chinez Hu Jintao va face la rândul lui o vizită în SUA pe data de 18 ianuarie.

Citiţi şi IMAGINI CU PROIECTUL MILITAR SECRET AL CHINEI