Tot Reuters va calcula cotaţiile zilnice de referinţă şi pentru titlurile de stat româneşti

Autor: Razvan Voican 09.01.2011

Astăzi este prima zi în care banca centrală publică după ora 12:00 rate de referinţă în cotaţii de vânzare şi cumpărare pentru titlurile de stat emise sau redeschise pentru scadenţele de 6 şi 12 luni la certificatele de trezorerie, respectiv pentru 3, 5 şi 10 ani la obligaţiunile de stat.

După mai multe luni de teste, un sistem implementat de Reuters va calcula în mod automat ratele de referinţă ca medie ponderată a cotaţiilor de vânzare şi cumpărare afişate pentru fiecare scadenţă de un grup de 10 bănci selectate dintre cei 12 dealeri primari care participă la licitaţiile de titluri de stat. Reuters mai calculează şi dobânzile interbancare, precum şi cursul leu/euro.

Vor fi utilizate cotaţiile afişate

într-un interval de 15 minute înainte de ora 12:00. Cele zece bănci care vor da cotaţii au fost selectate în funcţie de activitatea pe piaţa secundară a titlurilor de stat şi de volumul portofoliilor proprii de titluri de stat. De altfel, activitatea participanţilor la fixing şi a candidaţilor la statutul de participant va fi evaluată de BNR cel puţin o dată pe an pe baza datelor statistice.

Prin publicarea unor cotaţii zilnice după modelul dobânzilor de referinţă ROBOR, investitorii în certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, începând cu băncile, dar şi fonduri de pensii, fonduri de investiţii şi companii de asigurări, până la companii nefinanciare şi persoane fizice vor avea în sfârşit nişte repere de preţ solide, bazate pe cotaţii ferme. Şi depozitarii au la fel de mare nevoie de preţuri relevante. Proiectul iniţiat în urmă cu mai bine de un an a fost susţinut la nivelul ACI România, asociaţia profesională a dealerilor, băncile fiind primele interesate în existenţa unor preţuri mai consistent determinate pentru evaluarea propriilor portofolii.

"Fixingul" pentru titlurile de stat are în spate un set de principii şi reguli, inclusiv drepturi şi obligaţii ale părţilor implicate, BNR aprobând un regulament în acest sens. De exemplu, diferenţa dintre cotaţiile de vânzare şi cele de cumpărare nu poate depăşi 0,5% ca randament indiferent de scadenţa seriei.