Băncile se împrumută ieftin de pe piaţă. Când scad şi dobânzile la credite?

Autor: Ciprian Botea 09.01.2011

Companiile cu credite în lei, dar şi clienţii persoane fizice cu dobânzi legate de rata ROBOR la o lună pot vedea pe piaţă şanse de ieftinire a împrumuturilor după o săptămână în care dobânzile la care băncile se împrumută între ele au coborât la noi minime datorită excesului de lichiditate, putând rămâne jos pentru o perioadă mai lungă de timp.

Băncile plătesc în prezent o dobândă de 3,59% pe an pentru a atrage lichidităţi în lei pe 30 de zile de pe piaţa interbancară (indicatorul ROBOR la o lună), în condiţiile în care în urmă cu şase luni dobânzile depăşeau 6,8% pe an. În plus, scăderea dobânzilor pe termen scurt începe să se transmită şi la termenele de trei sau şase luni, luate ca etalon la stabilirea costului creditelor de retail în lei, dar aici mişcarea este încă timidă şi există aşteptări ca în perioada următoare să nu se înregistreze fluctuaţii prea mari.

Dobânzile plătite pentru resursele atrase de pe piaţă pe trei luni au coborât la circa 5,55% pe an, ceea ce înseamnă o reducere cu o jumătate de punct procentual faţă de sfârşitul lunii decembrie 2010 şi cu 1,5 puncte procentuale faţă de jumătatea anului trecut.

Şi indicatorul ROBOR la şase luni a scăzut cu aproape un punct procentual în ultima jumătate de an, la 6,58% pe an. Băncile percep însă marje de 4-5% peste la creditele ipotecare şi de peste 6% la creditele de consum.

Scăderea dobânzilor interbancare nu se va resimţi însă prea curând în costul creditelor, spun analiştii, în condiţiile în care pentru sumele atrase pe termene mai lungi, de şase luni sau un an, micşorarea dobânzilor rămâne limitată. Un impact imediat se va resimţi însă în costul depozitelor atrase de bănci de la clientelă.

"Scăderea ratelor de dobândă pe piaţa interbancară se va vedea mai degrabă la bonificaţiile plătite de bănci pentru a atrage depozite de la clienţi. La credite există şi o altă problemă: cererea solvabilă este foarte scăzută şi o reducere cu jumătate de punct procentual a dobânzii, de exemplu, nu cred că ar avea un efect semnificativ asupra reluării creditării", consideră Nicolaie Chideşciuc, economistul şef al ING Bank.

Indicatorii pentru depozitele cu scadenţa de până la o lună sunt luaţi drept referinţă în special la stabilirea costului creditelor acordate companiilor. Chideşciuc se aşteaptă ca aici dobânzile să scadă mai uşor decât în cazul populaţiei, dar nu neapărat datorită ieftinirii banilor pe piaţă, ci a puterii de negociere mai mare a agenţilor economici.