BCR restructurează creditarea şi vinde ipotecare exclusiv în euro

Autor: Ciprian Botea 09.01.2011

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a eliminat din oferta pentru clienţii persoane fizice creditele de consum fără garanţii în euro şi creditele imobiliare/ipotecare acordate în moneda naţională, reflectând astfel şi orientarea cererii pentru fiecare tip de produs.

Banca vinde în prezent credite pentru investiţii imobiliare numai în euro, cu marje de dobândă care pornesc de 5,25% pe an şi avans de minim 15% din preţul de evaluare al locuinţei. Clienţii cu istoric bun de plată şi care îşi încasează salariul într-un cont curent deschis la BCR plătesc o dobândă redusă cu o jumătate de punct procentual faţă de oferta standard.

Clienţii care optează pentru creditul imobiliar Casa Mea, produs lansat în septembrie anul trecut, nu mai plătesc comisionul lunar de administare de 0,2% din sold. În schimb, banca a majorat marja de dobândă de la 4,9% la 5,25% pe an.

De asemenea, BCR nu mai vinde credite pentru investiţii imobiliare cu dobândă fixă în primii cinci ani, de 7,75% pe an la euro. Până acum, clienţii puteau lua un credit ipotecar şi în lei cu dobândă fixă în primii cinci ani, de 14,5% pe an. Dobânda la creditul ipotecar în euro ajunge în prezent la 7,23% pe an, luând în calcul un nivel de 1,23% al indicatorului Euribor la trei luni.

La creditele de nevoi personale fără garanţii, banca oferă o dobândă fixă de 19,25%-20,25% pe an în funcţie de scadenţă pentru clienţii fără istoric şi 17,25%-18,25% pe an pentru clienţii cu istoric. În schimb, la creditele de nevoi personale cu garanţii au fost păstrate ambele variante, în lei şi euro.

Cea mai mare bancă de pe piaţă consfinţeşte astfel o realitate consolidată în ultimii ani la creditul de retail: împrumuturile ipotecare se vând în euro, pentru că sunt net mai ieftine decât cele în lei, indiferent de riscul de cursul de schimb de care BNR a arătat că are grijă, iar creditele de consum fără garanţii sunt acordate în lei, pentru că sumele sunt mai mici, scadenţele mai scurte, iar riscul de curs de schimb ar fi mai periculos la acest tip de finanţări.

În 2010, pe fondul căderii pieţei creditului, leul a pierdut din nou partida ca monedă de finanţare, soldul creditelor în moneda naţională scăzând cu peste 10%, în timp ce împrumuturile în euro au crescut cu circa 8%.