Nouă din zece ouă din magazine, marcate cu cifra 3, adică neecologice. Cum se explică?

Autor: Traian Terzianm 09.01.2011

Peste 90% din ouăle comercializate în magazine sunt marcate cu cifra 3, adică provin de la găini crescute în baterii, în condiţiile în care din 2005, după introducerea ştampilei pe ou, pe piaţa locală ar trebui să fie disponibile patru tipuri de ouă inscripţionate cu 0 (produse ecologice), 1 (produse în gospodările private), 2 (produse în ferme de dimensiuni mari) şi 3 (produse în baterii).

Consumul de ouă din România este estimat la 2,7 mld. bucăţi anual, la care se adaugă autoconsumul, o piaţă de 3,6 mld. bucăţi anual.

Potrivit oficialilor Carrefour, cea mai mare reţea de hipermarketuri din România, vânzările de ouă etichetate cu cifra 3 au o pondere de aproximativ 90% - 95% din total la nivelul pieţei organizate. Valoarea acestei pieţe este estimată între 250 şi 300 mil. euro, potrivit datelor ZF.

Reprezentanţii Carrefour explică ponderea mare a ouălor etichetate cu cifra 3 prin faptul că sunt mai ieftine, dar şi prin producţia insuficientă de ouă obţinute de la găini crescute la sol sau din creştere ecologică.

Un ou marcat cu cifra 3 costă între 40 şi 50 de bani, în timp ce unul ecologic are un preţ dublu, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Aceleaşi date mai arată că în 2010, producţia de ouă ecologice (marcate cu 0) a fost de 4,8 mil. bucăţi, adică sub 0,01% din total.

Pe lângă datele oferite de Carrefour, un alt raport al Vier Pfoten, o fundaţie pentru protecţia animalelor, arată că o treime din producţia totală de ouă din România, adică în jur de 1,9-2 mld. bucăţi, provine de la găini crescute în baterii BP3. Reprezentanţii fundaţiei susţin că în aceste baterii găina are un spaţiu vital de numai 550 cm2, adică mai puţin decât suprafaţa unei coli de hârtie A4.

"În septembrie 2009, Comisia Europeană a avut o misiune în România de a verifica gradul de implementare a programului comunitar privind protecţia animalelor de fermă, şi anume pe fermele în care sunt crescute găinile ouătoare. În urma acestui studiu Comisia a constatat că 31% din producţia de ouă din România provin de la bateriile tip BP3", a declarat Veronica Tulpan, coordonatorul campaniei "Ştampila pe ou" a fundaţiei Vier Pfoten.

Tulpan precizează că aceste cuşti va trebui să fie îmbunătăţite până la 1 ianuarie 2012, la o suprafaţă de 600cm2, conform normelor europene. Fundaţia a analizat însă doar condiţiile în care sunt crescute găinile şi nu a făcut precizări legate de impactul asupra consumatorului al diferitelor tipuri de ouă. "Nu contează felul în care sunt produse ouăle, ci cu ce sunt hrănite găinile", explică Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsari din România, precizând faptul că aceste ouă inscripţionate cu cifra 3 nu dăunează cu nimic sănătăţii şi că pot fi consumate fără probleme.