Primul reper de preţ pentru titlurile de stat

Autor: Liviu Chiru 10.01.2011

BNR a publicat ieri primul set de rate de referinţă privind randamentele la care titlurile de stat sunt tranzacţionate pe piaţa secundară, tabloul surprinzând o plajă destul de îngustă de cotare: de la 6,74% pe an pentru scadenţa de şase luni la 7,44% pe an pentru maturitatea de zece ani.

Acestea sunt cotaţiile afişate de bănci pentru cumpărarea de titluri de stat. La vânzare, randamentele sunt cuprinse între 6,25% pe an (pentru maturitatea de şase luni) şi 6,97% pe an (pentru maturitatea de zece ani). În funcţie de maturitate, diferenţialul între cotaţiile de cumpărare/vânzare este de 0,35-0,49 puncte procentuale.

"Este o informaţie foarte bună, ajută atât băncile, cât şi ceilalţi jucători - fondurile de pensii sau companiile de asigurări - care au portofolii semnificative de titluri de stat să le marcheze la un preţ corect. Este un pas înainte pentru piaţa românească", comentează un dealer. Regulile contabile obligă instituţiile financiare să îşi reevalueze periodic portofoliile (inclusiv titlurile de stat) în funcţie de cotaţiile de pe piaţă. Din cauza lichidităţii destul de reduse a pieţei secundare de titluri de stat, dealerii se vedeau puşi adesea în situaţia de a lua drept reper cotaţii vechi sau disparate, ceea ce inducea şi o volatilitate mai mare la evaluarea portofoliilor.

Cotaţiile sunt calculate de compania Thomson-Reuters, cea care oferă şi platformele de tranzacţionare pentru piaţa de titluri de stat, precum şi pentru tranzacţiile valutare sau pe piaţa monetară. Sunt luate în calcul cotaţiile a zece dintre cele douăsprezece bănci care acţionează şi ca dealeri primari pe piaţa titlurilor de stat (care participă direct la licitaţiile pentru achiziţia de titluri de la Trezoreria Statului). Din listă lipsesc acum Carpatica şi RBS Bank. Selecţia s-a făcut pe baza portofoliilor existente de titluri de stat, precum şi a activităţii derulate pe piaţa secundară. Selecţia celor zece bănci se face cel puţin o dată pe an.