Transportatorii intră în Războiul combustibililor. Guvernul, acuzat pentru creşterea preţului la carburanţi

Autor: Lidia Neagu 11.01.2011

Transportatorii acuză Guvernul pentru creşterea preţurilor carburanţilor, din cauza majorării accizelor şi a TVA, dar şi deprecierii leului faţă de dolar şi euro, şi solicită returnarea accizei aferente transporturilor comerciale şi transparenţă privind structura preţurilor benzinei şi motorinei, informează Mediafax Business.

"Guvernul este de vină pentru că preţul carburanţilor este mare. Noi putem să mergem şi în alte ţări să alimentăm, şi astfel vom pune presiune pe stat, pentru că îi vor scădea încasările", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Ion Lixandru, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Potrivit lui Lixandru, în 2009 s-au consumat şapte miliarde de litri de combustibil, pentru care statul a încasat din taxe patru miliarde de euro.

"Nu ne-ar deranja preţul carburantului dacă am avea autostrăzi şi condiţii de siguranţă, dar aşa devenim şi neconcurenţiali în raport cu alţi transportatori din Uniunea Europeană", a spus reprezentantul UNTRR.

În România, preţul de bază pentru motorină este de 0,64 de euro/ litru, mai mare decât în Austria (0,585 euro/ litru) şi Germania (0,458 euro/ litru), conform patronatului.

UNTRR solicită stoparea creşterii necontrolate a preţului la motorină, asigurarea funcţionării libere a pieţei şi transparenţei structurii preţului şi returnarea accizei aferente transporturilor rutiere comerciale. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.