Grecii de la Eurobank vând în câteva zile divizia poloneză

Autor: Catalina Apostoiu 11.01.2011

EFG Eurobank Ergasias, al doilea mare creditor al Greciei, se aşteaptă să încheie un acord pentru vânzarea unei participaţii majoritare din cadrul diviziei sale poloneze Polbank EFG în următoarele zile, a declarat directorul executiv Nicolaos Nanopoulos, citat de Bloomberg.

"Tranzacţia se va încheia în viitorul apropiat", a declarat Nanopoulos. În urma vânzării, creditorul îşi va putea majora rata de adecvare a capitalului cu 150 de puncte bază (1,5%) în acest an.

Banca italiană Intesa Sanpaolo anunţa pe 25 noiembrie că a înaintat o ofertă pentru divizie, în timp ce Raiffeisen Bank International, al treilea mare creditor al Europei de Est, a confirmat luna trecută faptul că a depus o ofertă.

Eurobank, care vinde divizia pentru a-şi întări capitalul, a primit trei oferte, fiecare cu o valoare cuprinsă între 600 milioane de dolari (460 mil. euro) şi 800 milioane de dolari (600 mil. euro). Polbank ar putea valora între 900 milioane şi 1,2 miliarde de euro, potrivit analistului Niall O'Connor de la Credit Suisse.

Polbank, lansată de Eurobank în 2006, deţinea active de 5,7 miliarde de euro la sfârşitul lunii iunie şi a raportat o pierdere netă de 14 milioane de euro pe trimestrul doi, potrivit Eurobank.

Sectorul creditelor pentru persoane fizice din Polonia a înregistrat o creştere de 12,4% în luna septembrie, potrivit datelor băncii centrale poloneze, cea mai ridicată rată din rândul celor mai importante economii din regiune.

Polonia este de asemenea una dintre puţinele pieţe cu active bancare de vânzare, în condiţiile în care unii creditori occidentali se retrag pentru a-şi repara bilanţurile sau a întruni condiţiile UE pentru ajutor de stat.