AIPC se opune desfiinţării RASDAQ

Autor: Stefan Musgociu 11.01.2011

Desfiinţarea pieţei RASDAQ, prin mutarea unor companii pe piaţa reglementată a BVB şi a celorlalte pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB, afectează drepturile şi încrederea investitorilor, deoarece peste 95% dintre societăţile de pe RASDAQ vor fi retrogradate pe ATS, consideră Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), principalul repre­zen­tant al investitorilor de pe piaţa locală.

CNVM a supus în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de instrucţiune potrivit căreia unele companii de pe RASDAQ vor fi mutate pe BVB, iar altele pe ATS. BVB va selecta şi va transmite Co­misiei lista emitenţilor care la data de 31 decembrie îndeplineau condiţiile de admitere pe o piaţă reglementată. Ulterior, Bursa va informa firmele care îndeplinesc condiţiile, concomitent cu notificarea CNVM, iar acestea vor avea obligaţia să consulte acţionarii cu privire la transferul la cota BVB. Acţiunile societăţilor care nu înde­plinesc condiţiile pentru piaţa prin­cipală vor fi tranzacţionate pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS după 18 luni de la intrarea în vigoare a instrucţiunii.

Reprezentanţii Asociaţiei Investi­to­rilor pe Piaţa de Capital (AIPC) spun că peste 95% din emitenţii de pe RASDAQ vor fi retrogradaţi pe ATS în urma aplicării celor două criterii de "selecţie" prevăzute de acest proiect. Pe RASDAQ sunt listate 1.304 so­cietăţi.

"Considerăm acest proiect irespon­sabil din cel puţin două puncte de vedere. Pe de o parte, afectează dreptu­rile şi încrederea investitorilor în piaţă, existând riscul ca investitorii să se îndrep­te contra CNVM şi BVB solici­tând despăgubiri în cadrul unor pro­cese. Pe de altă parte, afectează struc­tura şi gradul de reprezentativitate pentru economie al pieţei de capital ro­mâ­neşti prin reducerea drastică a nu­mă­rului de emitenţi listaţi", susţine AIPC.

Anul trecut, pe RASDAQ au avut loc 247 de delistări, majoritatea fiind firme care erau în faliment sau lichidare, iar patru dintre cei mai lichizi emitenţi - Cemacon Zalău (CEON), Electroargeş (ELGS), Prefab Bu­cureşti (PREH) şi Ropharma Braşov (RPH) au promovat la cota BVB.

Restructurarea RASDAQ este unul dintre subiectele pe care CNVM şi BVB încearcă de mai mulţi ani să le rezolve, întrucât, conform directivei europene MiFID, RASDAQ nu poate fi considerată o piaţă reglementată, deşi la înfiinţare, în 1996, s-a spus că este reglementată.

AIPC consideră că proiectul CNVM încalcă legislaţia pieţei de capital, drepturile investitorilor şi afec­tează dezvoltarea bursei din România, întrucât transformă con­diţiile de admitere pe o piaţă regle­mentată în condiţii de eliminare de pe o piaţă reglementată, cum este RASDAQ.