Toate operaţiunile Băncii Transilvania trec pe un sistem Oracle, cu o investiţie de 15 mil. euro

Autor: Magraon Andreea 11.01.2011

Banca Transilvania, a patra bancă de pe piaţa locală după active, va investi 15 milioane de euro într-o tehnologie Oracle care va susţine întreaga activitate a băncii, de la retail până la internet banking.




Potrivit lui Leontin Toderici, director executiv operaţiuni al Băncii Transilvania, investiţia va fi amortizată în trei ani de zile. El a adăugat că aplicaţia poate susţine o creştere a operaţiunilor de zeci de procente pe an în condiţii de profitabilitate. Implementarea noului sistem IT Flexcube Universal Banking va dura până la 18 luni, iar întreaga investiţie va fi finalizată în anul 2012.

Banca Transilvania, care are 1,5 milioane de clienţi activi, este prima din România care a implementat o astfel de platformă informatică, ediţii anterioare ale platformei software fiind folosite în prezent pe piaţa locală de Alpha Bank, Citibank sau Bancpost. Anul trecut, instituţia a achiziţionat tot de la Oracle un sistem IT pentru aproape un milion de euro, unul dintre cele mai rapide servere de pe plan mondial.

Banca Transilvania are pentru acest an un buget de IT de 15 milioane de euro, mai mare cu 5 milioane de euro faţă de cel de anul trecut. Echipa de IT a băncii este formată din aproape 100 de persoane, a declarat Toderici.

"Doar băncile care investesc îşi pot păstra clienţii. Indiferent dacă e criză, clienţii cer servicii mai bune", a declarat Robert Rekkers, director general al Băncii Transilvania (BT).

Potrivit lui Robert Rekkers, banca va continua să-şi extindă reţeaua teritorială cu 15-20 de unităţi. De asemenea, în luna mai banca vrea să lanseze un nou serviciu de internet banking, care va avea o componentă importantă de mobile banking.

Furnizarea şi implementarea platformei IT va fi făcută de compania Trend Import - Export, partener al Oracle în România, cu afaceri anul trecut de aproape 13,5 milioane de euro, în creştere cu 30% comparativ cu anul 2009.

Investiţia BT într-un asemenea sistem informatic aduce optimism pe piaţa locală de IT, susţine Sorin Mîndruţescu, director general al Oracle România, filiala locală a unuia dintre cei mai mari producători de software din lume.

"Anul 2011 este unul în care ar putea apărea un apetit pentru investiţie. Suntem optimişti pentru că am mers bine în aceşti doi ani de criză, dar stăm încă sub semnul incertitudinii", a declarat Mîndruţescu. Potrivit şefului Oracle România, în 2011 se aşteaptă o dezgheţare a proiectelor în sistemul privat. El a adăugat că afacerile cu statul au avut o pondere majoritară în veniturile totale ale Oracle de anul trecut.

În prezent, producătorul de software are în România 1.700 de angajaţi. Compania a avut în 2009 un profit de un milion de euro, la afaceri de 71 de milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

250 de utilizatori de iPhone folosesc aplicaţia BT

Peste 250 de români au descărcat o aplicaţie realizată de Banca Transilvania pentru smartphone-urile Apple iPhone, care permite utilizatorilor să identifice pe hartă bancomatele şi sucursalele băncii, a declarat Leontin Toderici, director executiv de operaţiuni al companiei. Lansată în luna decembrie 2010, aplicaţia permite de asemenea consultarea cursurilor de schimb valutar sau calcularea ratei ori dobânzii lunare aferente. Aplicaţia este gratuită în magazinul online iTunes. "În viitorul apropiat va fi lansată o versiune actualizată a aplicaţiei, cu mai multe funcţii", a declarat Toderici. Aplicaţia este disponibilă şi pentru telefoanele care funcţionează pe platforma Google Android şi poate fi descărcată gratuit de pe magazinul online Android Market.