Manuscrise cu texte sacre/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 13.01.2011

În lumea contemporană omul resimte necesitatea regăsirii dimensiunii spirituale pentru a avea o viaţă împlinită. Acesta este ţelul de la care a plecat Editura Herald când şi-a structurat profilul şi şi-a pus la punct cele 20 de colecţii în aşa fel încât să ofere cunoaşterea detaliată a unui domeniu anume - ˝Cultură şi civilizaţie˝, ˝Manuscris˝, ˝Cărţi fundamentale˝, ˝Spiritualitate creştină˝ sau ˝Daoism˝ s.a.m.d. Colecţia "Manuscris" se distinge prin aceea că publică texte descoperite în ultimii două sute de ani, despre care exegeţii spun că sunt documente de o importanţă excepţională.

Au apărut până acum - Apocalipse apocrife ale Noului Testament, Cartea înţelepciunii lui Solomon, Pastorul lui Herma, Pistis Sophia, Evanghelia după Toma, Armonia celor patru Evanghelii, Martire pentru Hristos, Patimile sfinţilor martiri, Cartea lui Adam şi a Evei, Faptele apostolului Toma, Evanghelii Gnostice, Manuscrisele de la Marea Moartă, Cartea lui Enoh, Imnuri gnostice, Martiriul sfinţilor apostoli Petru şi Pavel, Cartea lui Ioan Botezătorul.

Aceasta din urmă - Cartea lui Ioan Botezătorul - cuprinde textele sacre ale mandeenilor, care par să fi fost scrise şi codificate, in mare parte, in secolul al VIII‑lea d.Hr., atunci când aceştia au fost nevoiţi să demonstreze arabilor ca sunt "oameni ai cărţii" la fel ca iudeii şi creştinii. Denumirea de "mandeean" derivă din termenul aramaic manda, "cunoaştere"; mandeenii sunt "oamenii conştiinţei", ai gnozei. Doctrinele mandeene sunt cuprinse in câteva colecţii de texte care conţin principalele idei ale acestor gnostici: Ghinza (Comoara) sau Sidra Rabba (Cartea cea mare); Sidra de Yahya (Cartea lui Ioan) sau Drase de Malke (Cuvântari ale regilor); Qolasta (Culegere), căreia i se dă, de asemenea, numele de Sidra de Nismata (Cartea sufletului).

Mandeismul este o religie revelată prin sosirea in lume a Mesagerului ceresc care i-a învăţat pe credincioşi adevărul. Adevăratul profet in mandeism este uneori identificat cu Mesagerul Vieţii, alteori cu Ioan Botezătorul care, persecutat de iudei de la naşterea lui, s-a retras departe pe malurile Iordanului şi a strâns in jurul sau un grup de ucenici credincioşi întemeind obstea mandeeană. Ioan Botezatorul este o figură emblematică a scrierilor sacre mandeene.

Volumul cuprinde un text introductiv despre mandeeni şi gnoza lor, scris de cunoscutul cercetător Constantin Daniel, un studiu despre simbolismul lui Ioan Botezătorul, semnat de G.R.S. Mead, şi cartea propriu-zisă a lui Ioan Botezătorul. Este o ediţie tradusă şi îngrijită de Monica Medeleanu.