Cei mai bine cotaţi 10 pictori contemporani/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu 13.01.2011


Peisajul vânzărilor în aria artei contemporane s-a modificat substanţial în perioada crizei. Au fost perturbate, desigur, cifrele globale de afaceri, dar şi ierarhiile artistice. Ce a rămas neştirbit este interesul pentru pictură, al cărei câmp de manifestare suscită în continuare cele mai straşnice pasiuni şi scoate cei mai mulţi bani din buzunarul colecţionarilor cu dare de mână.

Între iulie 2009 şi iunie 2010, vânzările mondiale de artă contemporană au atins în sălile de licitaţii (potrivit Artprice, probabil cel mai exact barometru al pieţei de artă actuale) suma de 296,4 milioane de euro. Din aceştia, 67,4% înseamnă pictură. La licitaţii, în această perioadă s-au vândut de trei ori mai multe pânze decât desene, de 4,5 ori mai multe tablouri decât fotografii şi de 5,7 ori mai multe decât sculpturi. Cei zece artişti cel mai bine cotaţi ai picturii contemporane generează, numai ei, 35,5% din sumele de vânzare anuale.

Cu toate acestea, spre deosebire de arta veche şi modernă, nicio licitaţie de artă contemporană (pentru o singură operă) nu a depăşit în 2010 pragul de 10 milioane de euro. Care prag, să ne înţelegem bine, fusese totuşi spulberat pe 12 noiembrie 2008 (la ora marelui eşec înregistrat la bursa de artă new-yorkeză, după explozia "bulei", cu 44% dintre operele scoase la licitaţie rămase nevândute în decursul lunii noiembrie), când un Jean-Michel Basquiat ("Untitled - Boxer") fusese achiziţionat pentru 12 milioane de dolari la Christie's. Preţurile din timpul "bulei" au devenit amintire? Cu siguranţă. Licitaţiile nu mai ating gradul de spectaculozitate de până în 2008, iar valorile-refugiu din spaţiul artei contemporane sunt, parcă, mai rare decât înainte. În 2010, recordul a fost atins de Peter Doig, care, cu 6 milioane de euro, l-a depăşit cu un milion pe cel mai bine vândut Basquiat.

Până una-alta, iată clasamentul, care are în vedere volumul întreg de opere vândute şi ansamblul sumelor atrase, nu doar preţul-record înregistrat de o singură piesă:

Jean-Michel Basquiat (foto 1)

Peter Doig (foto 2)

Richard Prince (foto 3)

Jeff Koons (foto 4)

Christopher Wool (foto 5)

Martin Kippenberger (foto 6)

Chen Yifei (foto 7)

Zeng Fanzhi (foto 8)

Zhou Chunya (foto 9)

şi, desigur, omul tuturor recordurilor artistice ale anului 2007, Damien Hirst (foto 10).

Patru americani, trei chinezi, doi britanici şi neamţul Kippenberger.

Vom încerca, în săptămânile viitoare, să analizăm evoluţia artistică şi de cotaţie a fiecăruia dintre aceşti cei mai bine 10 vânduţi pictori.