Băncile încep să plătească pentru criza financiară

Autor: Traian Terzianm 13.01.2011

După ce au căzut de acord în vara anului trecut pentru a introduce taxe asupra sectoarelor bancare, în zece ţări din Uniunea Europeană au intrat în vigoare deja astfel de măsuri, scrie Financial Times.

Văzute ca o metodă de a aduce bani în conturile guvernelor după ce acestea au fost nevoite să folosească banii contribuabililor pentru a salva băncile în timpul crizei financiare, unele ţări, printre care şi Germania şi Suedia, au optat să pună banii deoparte într-un fond la care să apeleze în cazul unor crize viitoare.

Marea Britanie este ţara care va obţine cei mai mulţi bani prin intermediul acestor taxe, în 2011 băncile urmând să trimită către fondul creat de stat 1,5 miliarde de euro, iar în 2012 circa 3 miliarde de euro. Băncile germane vor cotiza cu câte un mi­liard de euro pe an până când fondul anticriză va ajunge la 70 mld. euro.

Cea mai contro­ver­sată taxă este cea din Un­garia, unde guvernul con­dus de Viktor Orban a decis introducerea unei taxe suplimentare până în 2012 pentru a acoperi deficitul bugetar. Băncile din Ungaria vor plăti anul acesta în două tranşe circa 671 mil. euro, echi­va­lentul a 0,7% din PIB. Taxa suplimentară are o va­loare de 0,5% din ac­ti­ve pentru băncile cu ac­ti­ve mai mari de 180 mil. euro.

Reprezentanţii băn­ci­lor au avertizat că aceste taxe vor întârzia redresarea eco­nomică, limitând creditarea.

Conform unui document al Comisiei Europene publicat de Financial Times, unele bănci îşi vor vedea profibilitatea afectată de aceste taxe. Taxele vor "înghiţi" în medie 8% din profitul băncilor, cel mai grav afectată urmând să fie banca franceză Crédit Agricole, al cărei profit brut va scădea cu până la 24%.