Nu e prea bine să fii în zona euro acum, crede premierul ungar

Autor: Catalina Apostoiu 13.01.2011

Primul-ministru ungar Viktor Orban, recunoscut pentru politicile sale economice neortodoxe, s-a angajat să depună eforturi pentru o mai strânsă integrare în zona euro în condiţiile în care guvernul său a preluat preşedinţia rotativă a UE timp de şase luni, scrie The Wall Street Journal.

"În lipsa unei unităţi fiscale, moneda euro este vulnerabilă", a declarat Orban în primul interviu acordat presei occidentale după preluarea preşedinţiei UE. Cele mai drastice reguli legate de cheltuieli ar trebui să se aplice ţărilor care au adoptat euro, şi nu celor care au propriile monede, cum ar fi Ungaria, a declarat primul-ministru ungar. Conform acestuia, ar fi "nerealist" ca Ungaria să adopte euro înainte de sfârşitul deceniului, adăugând că acum "este mai bine să nu fii în zona euro".

Orban spune că guvernul său va anunţa o serie de măsuri în februarie ce vizează reducerea cheltuielilor legate de pensii, beneficiile de şomaj şi subvenţiile de stat pentru medicamente. Totuşi, primul-ministru nu a avansat estimări legate de economiile pe care le vor aduce aceste măsuri pentru guvern.

Anul trecut, Orban a ignorat apelurile FMI şi UE pentru reduceri serioase ale cheltuielilor de stat. În schimb, acesta şi-a respectat promisiunile de a nu introduce noi măsuri de austeritate şi a redus taxele pe venit şi impozitul pe IMM-uri. Orban a introdus de asemenea taxe temporare în câteva industrii în care principalii jucători sunt străini şi a transferat o sumă uriaşă din activele fondurilor private de pensii înapoi în vistieria statului.