Economiile din Est vor avea un an mai slab decât 2010

Autor: Gabriel Razi 13.01.2011

Economiile din Europa de Est şi Asia Centrală vor înregistra în acest an creşteri economice modeste din cauza şomajului ridicat şi ca urmare a dificultăţii cu care populaţia plăteşte creditele, conform unui raport al Băncii Mondiale, scrie Bloomberg.

În acest an, Produsul Intern Brut al Europei de Est şi al Asiei Centrale va creşte în medie cu 4%, în scădere faţă de avansul de 4,7% înregistrat anul trecut, pentru a accelera până la 4,2% în 2012.

Banca Mondială subliniază că înaintea crizei economice mon­diale, în perioada 2003-2007 PIB-ul regiunii a crescut cu o medie de 7,4% în fiecare an.

Economiile est-europene au fost cele mai afectate de criză

În ultimul deceniu, economiile din estul Europei au înregistrat creşteri economice mai mari decât cele din ţările dezvoltate din Europa de Vest. Totuşi, economiile est-euro­pene s-au dovedit mult mai vulnerabile în faţa crizei creditelor ce a izbucit în 2008, înregistrând cele mai importante contracţii de după căderea comunismului în urmă cu două decenii.

Cu toate că multe economii europene au ieşit încă de anul trecut din rece­siune, în acest an avansul va fi temperat de criza datoriilor. Ce­re­rea din economiile vestice va scădea, ceea ce va afecta şi Europa de Est, ale cărei exporturi merg în principal către Occident.

"Atât investiţiile, cât şi cererea pentru bunuri de consum vor continua să fie temperate de nivelurile ridicate ale şomajului şi din cauza restructurărilor din sectorul bancar, chiar dacă cererea tot mai mare de pe pieţele locale joacă un rol important în redresare", precizează raportul emis de Banca Mondială.

Băncile încă au dificultăţi din cauza creditelor neperformante

Înainte de declanşarea crizei economice mondiale, în Europa de Est subdezvoltarea sectorului bancar, ratele dobânzilor mici pentru depozite, concomitent cu un nivel superior al ratelor dobânzilor pentru creditele în monedele locale au determinat o creştere accentuată a creditelor în valută.

Însă atunci când recesiunea a pus stăpânire pe Europa, tot mai mulţi debitori au început să rămână în urmă cu plata ratelor, iar băncile întâmpină şi acum dificultăţi în "rostogolirea" creditelor.

Banca Mondială avertizează că multe din băncile din Europa de Est şi Asia Centrală continuă să sufere din cauza creditelor neperformante, iar creşterile economice modeste din acest an vor afecta profitabilitatea sectorului bancar.

Raportul instituţiei financiare cu sediul la Washington atrage atenţia că relansarea creditării poate fi făcută doar cu ajutorul "măsurilor decisive" precum provizioanele mai mari sau înăsprirea standardelor de supraveghere din mediul bancar.

Anul acesta reflectoarele vor fi pe ieşirea din recesiune în două viteze

Şi un raport emis de Forumul Economic Mondial (WEF) avertizează că în acest an se vor resimţi dezechilibrele dintre economiile dezvoltate şi cele emergente. Creşterile economice accentuate din ultima perioadă înregistrate de pieţele emergente se află în contrast cu creşterea economică modestă a economiilor mature. Astfel de discrepanţe majorează riscul de aplicare a politicilor economice protecţioniste şi de declanşare a unor noi "războaie valutare". WEF aver­tizează că nivelul ridicat al globalizării accentuează riscurile de contagiune între economii, soluţia fiind cooperarea interna­ţională.

Falimentul unei ţări, cea mai mare ameninţare

Prefaţând întâlnirea anuală de la Davos, unde se strâng cei mai importanţi lideri politici şi din mediul de business, Forumul Economic Mondial (WEF) avertizează că intrarea în faliment din cauza găurilor pe care le au în buget multe dintre economii rămâne unul dintre cele mai ridicate riscuri cu care se va confrunta economia mondială în acest an, scrie agenţia Thomson Reuters. Creşterea tot mai rapidă a nivelurilor datoriilor publice ca urmare a măsurilor anticriză luate de cele mai multe dintre ţări a redus la minim capacitatea acestora de a face faţă unor noi şocuri.

"Politicile fiscale actuale ale multora dintre economiile dezvoltate sunt nesustenabile. În absenţa corecţiilor structurale profunde riscul de intrare în default rămâne ridicat", crede Daniel Hofmann, economist-şef la Zürich Financial Services.

Totuşi, raportul emis de WEF relevă ca economia mondială nu este în pericol de a intra într-o nouă criză, dar avertizează că riscurile provin din dezechilibrele economice, din cauza volatilităţii preţurilor materiilor prime şi a problemelor "nesustenabile" cu care se confruntă bugetele multor economii.

Pe termen lung, raportul evidenţiază că creşterea rapidă a populaţiei va împinge în sus cu 30%-50% cererea pentru alimente, apă şi energie în următorii 20 de ani.