Comnord Bucureşti, perla lui Creţeanu, a scăzut de 80 de ori pe Bursă de la maximul din 2007

Autor: Andrei Chirileasa 13.01.2011

Afacerile Comnord au ajuns la 5 mil. euro în primele nouă luni ale lui 2010, de la 80 mil. euro în 2007 compania trecând pe pierdere.



Sorin Creţeanu, unul dintre asociaţii miliardarului bucureştean Gabriel Popoviciu, era un personaj aproape necunoscut publicului până în 2007, când acţiunile principalei companii de construcţii pe care o controlează, Comnord Bucureşti (COSC), au sărit de zece ori pe piaţa RASDAQ, transformându-l dintr-o dată în unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri de pe Bursă.

Acum, compania mai valorează mai puţin de 2% din capitalizarea de atunci, numărându-se printre companiile care au fost cele mai lovite de criza din ultimii trei ani.

Ascensiunea bruscă a acţiunilor Comnord, care depăşea cu mult ritmul de creştere al afacerilor companiei (care s-au dublat în perioada 2005-2007), se datora în principal creşterii dezlănţuite din acel moment al pieţei imobiliare. La fel se întâmpla atunci şi cu alte companii din sectorul construcţiilor sau din imobiliare, precum Imotrust Arad (ARCV) sau mai cunoscuta Impact Bucureşti (IMP), care au suferit de asemenea scăderi puternice pe Bursă în ultimii trei ani.

În prezent, companiile imobiliare sau din sectorul construcţiilor au ajuns să fie evaluate pe preţul câtorva apartamente, percepţia negativă a investitorilor accentuându-se pe măsură ce raportările oficiale indică noi scăderi ale sectorului construcţiilor (INS a anunţat că volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 18,9% în noiembrie 2010 faţă de noiembrie 2009).

"În 2007 era un over reaction în sus, acum e un over reaction în jos. Atunci totul părea roz şi se anunţau în fiecare zi investiţii în imobiliare, acum companiile de construcţii se bucură la orice mică licitaţie. Cred că economia internă se zbate să atingă minimul în această perioadă, iar în momentul în care vor exista semnele clare ale relansării economice, sectorul construcţiilor va deveni cu siguranţă printre cele mai interesante", explică Andrei Rădulescu, analist la firma de brokeraj Target Capital.

La o capitalizare de 4 mil. euro, Comnord a devenit una dintre companiile interesante de pe Bursă. De altfel, scăderea preţului acţiunilor la minimele ultimilor şase ani a făcut ca volatilitatea să crească. Ieri, titlurile Comnord au câştigat 7%.

Deşi afacerile companiei s-au contractat puternic, pe fondul întreruperii unor proiecte, cum ar fi lucrările la două pavilioane ale Romexpo, estimate în 2008 la 36 mil. euro, aceasta deţine active importante, care ar putea reveni în atenţia investitorilor în momentul în care sectorul imobiliar va da semne de redresare.

Potrivit raportului pe 2009, valoarea contabilă a activelor Comnord era de circa 152 mil. lei (36 mil. euro), în timp ce datoriile însumau 53 mil. lei (12,5 mil. euro). Capitalurile proprii se ridicau astfel la 91 mil. lei (21,5 mil. euro).

Potrivit aceluiaşi raport, compania deţine un teren de 1,2 hectare în sectorul 3 din Bucureşti şi terenuri de circa 12,7 hectare în Buftea. Comnord mai deţine 34% din Lafarge Comnord, o firmă în care este parteneră cu grupul francez Lafarge, 50% din proiectul Băneasa Rezidenţial, unde este asociată cu firma Băneasa Investments a lui Gabriel Popoviciu, şi 3,7% din Piaţa Obor Market, dezvoltatorul pieţei Obor, unde acţionar majoritar este firma Practic Bucureşti, controlată de familia Dimofte.

Comnord deţine şi 99% din producătorul de construcţii metalice Girueta Jilava (GIRU), o altă firmă listată pe RASDAQ, care are în prezent o capitalizare mai mare decât Comnord, de 25 mil. lei, dar şi o lichiditate extrem de scăzută. Compania lui Creţeanu este asociată cu Procema Bucureşti şi cu Poşta Română în firma Imopost Developments, care dezvoltă un hotel în apropiere de Piaţa Victoriei, pe un teren care a aparţinut Poştei.

Această asociere a generat un scandal de corupţie în 2008, în care au fost implicaţi doi foşti miniştri.

Pe lângă Comnord, Creţeanu mai deţine institutul de proiectări în construcţii Procema Bucureşti, care şi-a redus în 2009 afacerile la 134 mil. lei, de la 306 mil. lei în 2008 şi a dat afară jumătate din cei 256 de angajaţi. La Comnord, numărul de angajaţi a scăzut de la 230 în 2005 la 76 în 2009.

Nici reprezentanţii Comnord şi nici Sorin Creţeanu nu au putut fi contactaţi ieri pentru comentarii.

Cât au pierdut magnaţii din construcţii

În 2007, companiile din imobiliare şi construcţii ajunseseră să fie evaluate la niveluri de câteva ori peste cifra de afaceri, datorită creşterii necontrolate a sectorului imobiliar. După trei ani de cădere în imobiliare, aceleaşi companii au ajuns să valoreze mai puţin de 10% din capitalizarea din 2007.

Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucureşti, controlat în proporţie de 20% de Dan Ioan Popp, ajunsese în 2007 să fie evaluat la peste 320 mil. euro, iar investitori mari, precum Julius Baer şi Lehman Brothers cumpărau pachete semnificative de acţiuni. În prezent, valoarea companiei este de 23 mil. euro.

Compania imobiliară Imotrust Arad, deţinută de omul de afaceri Alexandru Bercea, a fost una dintre revelaţiile lui 2007, ajungând la o valoare de 150 milioane de euro, de aproape patru ori afacerile companiei din acel an. Între timp, valoarea companiei a scăzut la 9 milioane de euro.

Valoarea producătorului de BCA Prefab Bucureşti (PREH) deţinut de Marian Petre Miluţ, urcase în 2007 la 160 mil. euro, de patru ori cifra de afaceri. În prezent, capitalizarea Prefab este de 21 mil. euro, sub cifra de afaceri din 2009.