Municipalităţile se pregătesc pentru încă un an de austeritate după o scădere a veniturilor cu 10% în 2010

Autor: Iulian Anghel 13.01.2011

Municipalităţile se pregătesc pentru un al treilea an de austeritate, după ce veniturile în 2010 au scăzut puternic în raport cu anul precedent, dar şi cu aşteptările iniţiale reflectate în bugetele aprobate la începutul anului. Marile oraşe au înregistrat în 2010 scăderi ale veniturilor într-o medie de 10% faţă de 2009. 2011 nu se arată deloc bun, în condiţiile în care administraţiile locale se aşteaptă la scăderi de venituri şi, pe de altă parte, vor primi mai puţini bani de la bugetul central din sumele defalcate din TVA.

Prin legea bugetului, Guvernul a diminuat sensibil fondurile locale care provin din TVA: a înjumătăţit alocaţiile pentru lucrări de infrastructură şi baze sportive, a redus din banii pentru salarii în învăţământ şi pentru ajutoare sociale, dar şi pentru crearea de locuri de muncă, dar şi pentru echilibrarea bugetelor locale.

Fondurile totale alocate bugetelor locale din sumele defalcate de TVA au fost limitate la 13,7 mld. lei (3,2 mld. euro) de la 17 mld. lei (4 mld. euro) în 2010.

În aceeaşi vreme, noua lege a finanţelor publice intrată în vigoare la 1 ianuarie limitează posibilitatea administraţiilor locale de a face împrumuturi sau de a deschide şantiere de investiţii fără să aibă finanţare.

Bugetul destinat finanţării Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din mediul rural a fost redus la jumătate, de la 813 mil. lei lei la 440 mil. lei.

Pe de altă parte, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a cerut autorităţilor locale să repartizeze minim 3% din bugetul local pentru spitalele pe care le-au preluat anul trecut.

Spitalele au fost transferate în subordinea administraţiilor locale, iar acest lucru le va îngreuna situaţia financiară. Dar ministrul susţine: "Autorităţile locale trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să conştientizeze că au obligaţia de a se implica în gestionarea sistemului sanitar la nivel de comunitate. Au trecut 6 luni de la descentralizare, autorităţile locale au putut să se implice administrativ şi cred că este timpul să se implice şi financiar. Descentralizarea înseamnă nu numai fonduri de la Bucureşti, ci şi fonduri de la nivel local".

Începând din acest an, autorităţile locale vor dispune de mai multe fonduri pentru a gestiona unităţile sanitare deoarece Ministerul Sănătăţii a luat măsuri de descentralizare a resurselor financiare la nivel teritorial astfel încât mai multe fonduri să rămână în teritoriu. Aproximativ 60% din contribuţiile persoanelor fizice şi juridice colectate la Fondul Naţional Unic de Sănătate într-un judeţ va reveni acelui judeţ.

Mai mult, începând din luna ianuarie, casele de asigurări de sănătate nu vor mai deconta cheltuielile de personal care depăşesc nivelul de 70% din totalul cheltuielilor spitalelor. În acest fel, bugetele unităţilor sanitare vor putea fi echilibrate şi cheltuite mai eficient.