Petrom a plătit anul trecut 40 mil. euro după un control al ANAF

Autori: Roxana Petrescu , Marius Radu - Mediafax 13.01.2011

Petrom, cea mai mare companie locală, a plătit anul trecut o sumă de 40 de milioane de euro impusă de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în urma depistării în evidenţele contabile ale societăţii a unor cheltuieli înregistrate ca fiind deductibile, dar care nu se înscriau în acest regim.




"Anul trecut, după finalizarea controlului la o anumită companie petrolieră, auto­ritatea a impus acesteia plata unei sume de 55 mil. euro", a declarat Sorin Blejnar, preşedintele ANAF.

Potrivit unor surse din ANAF, această sumă a fost plătită de Petrom în contextul în care compania a înregistrat în contabilitate anumite cheltuieli care nu se încadrează în categoria cheltuielilor deductibile. Conform unor surse din piaţă, suma plătită de Petrom a fost de circa 40 de milioane de euro, sumă care include şi anumite penalizări.

"A fost un control de rutină prin care repre­zentanţii ANAF au analizat docu­mentele contabile pe mai mulţi ani de zile ale companiei. A fost un control de fond iar suma de faţă nu este o amendă. În urma acestor controale anumite cheltuieli deductibile au fost considerate de către inspectorii ANAF ca fiind nede­ductibile. Compania a decis virarea acestei sume în cursul anului trecut", au explicat surse din Petrom, precizând că suma nu a afectat com­pania ţinând cont de rulajul mare al firmei.

În linii mari, cheltuielile deductibile sunt cheltuielile care se scad din venituri pentru a se calcula profitul impozabil. Prin înre­gistrarea unor cheltuieli deductibile mai mari, nivelul profitului impozabil scade şi deci şi impozitul pe profit datorat statului român este mai mic. Practic, suma colectată de ANAF, cea de 55 de milioane de euro, reprezintă diferenţa la impozitul pe profit rezultată din recalcularea cheltuielor nedeductibile.

Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 1,4 miliarde de lei (circa 336 de milioane de euro), în creştere cu 46% comparativ cu perioada similară din 2009. Afacerile companiei au ajuns la 13,1 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro), cu 11% mai mari faţă de primele nouă luni din 2009.

Concomitent cu acest anunţ, şeful ANAF a mai precizat că începând cu ziua de miercuri, instituţia pe care o conduce a început inspecţii fiscale inopinate la sediile companiilor petroliere, acţiuni care vizează în principal modul de formare a preţurilor, profitul impozabil şi înregistrarea cheltuielilor în contabilitate.

El a arătat că, dacă în urma acestor controale se vor constata nereguli, cum ar fi "mutări" de pe o firmă afiliată pe o altă firmă afiliată, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va declanşa inspecţie fiscală generală la compania respectivă.

"Deocamdată nu am nişte elemente foarte clare. Abia în cursul acestei după-amiezi i-am chemat pe colegii din control

să-mi prezinte un raport al principalelor constatări", a mai spus Blejnar.

Demersul ANAF vine la solicitarea premierului Emil Boc, care în cadrul unor declaraţii făcute la începutul acestei săptămâni a spus că doreşte să se verifice "gradul de profit pe care îl au cei care măresc rapid preţul la benzină", fără a exclude posibilitatea taxării acestor câştiguri.

De cealaltă parte, petroliştii spun că sunt deschişi să colaboreze.

"Au trecut doi inspectori pe la noi care au cerut ceva documente legate în principal de formarea preţului. Le-am pus la dispoziţie aceste documente", spun surse din companiile petroliere.

Încă de la sfârşitul anului trecut, s-au evidenţiat mai multe declaraţii în ceea ce priveşte evoluţia preţului la carburanţi. În contextul în care condiţiile economice s-au deteriorat încontinuu în ultimii doi ani de criză, benzina şi motorina au continuat să se scumpească chiar şi în ciuda regresului înregistrat de cererea de carburanţi.

De exemplu, guvernatorul Băncii Na­ţionale, Mugur Isărescu, a declarat în luna noiembrie 2010 că preţurile combustibililor pe piaţa românească au o evoluţie divergentă faţă de principalii factori care ar trebui să le influenţeze, iar BNR nu înţelege mecanismele care stau în spatele scumpirilor anunţate de producători.

Principalele companii care distribuie carburanţi în România sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, LukOil, MOL şi OMV. Pe piaţă sunt în prezent circa 2.000 de puncte de alimentare cu carburanţi, dintre care 600 se află în posesia benzinarilor particulari.

Statul va stabili luni cu Rompetrol calendarul pentru recuperarea datoriei

Reprezentanţii ANAF, ai Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei se vor întâlni luni, 17 ianuarie, cu conducerea Rompetrol pentru a stabili un calendar de recuperare a datoriei companiei petroliere către stat, estimată la 517 milioane euro, a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Întrebat dacă reprezentanţii Rompetrol vor fi de acord cu eşalonarea datoriei, Blejnar a răspuns că, deocamdată, se poartă discuţii. La începutul lunii decembrie 2010, preşedintele Traian Băsescu a avut o întâlnire, la Astana, cu preşedintele Republicii Kazahstan, căruia i-a cerut onorarea integrală a creanţei bugetare a Rompetrol Rafinare. Ulterior, Traian Băsescu a discutat cu o delegaţie a KazMunaiGaz despre modalităţile de plată a datoriilor şi a afirmat că astfel de întâlniri cu autorităţile române vor mai avea loc şi la începutul anului viitor. Mediafax