China mai oferă o surpriză înainte de vizita preşedintelui în SUA: A devenit cea mai mare economie a lumii, după puterea de cumpărare

Autor: Radu Racu 14.01.2011

China a devenit anul trecut cea mai mare economie a lumii, în funcţie de puterea de cumpărare, după ce mai bine de un deceniu a avut o creştere economică anuală mult peste cea înregistrată de SUA, potrivit datelor publicate de un institutut de cercetare de la Washington, citate de Bloomberg.

Informaţia vine cu o saptămâna înainte de vizita preşedintelui chinez Hu Jintao în SUA şi la scurt timp după apariţia pe internet a unor imagini cu un avion chinez despre care se spune că este invizibil pentru radar. Beijingul a confirmat ulterior că a testat cu succes avionul, în aceeaşi perioadă - conincidenţă sau nu - în care secretarul american al apărării, Robert Gates, efectua o vizită în statul asiatic.

Economia Chinei - daca se ajustează şi diferenţele dintre costurile pentru asigurarea nivelului de trai - a urcat în 2010 la o valoare de 14.800 de miliarde de dolari, faţă de 14.600 de miliarde de dolari cea americană, spune Arvind Subramanian, de la Institutul Internaţional pentru Economie din Washington. Aşa-numita paritate a puterii de cumpărare calculează Produsul Intern Brut folosind rate de schimb care ajustează diferenţele de preţ pentru bunuri.

China a înregistrat o creşetere economică anuală medie de 10,3% în ultimul deceniu, de aproape şase ori mai mare faţă de evoluţia PIB-ului american. Totodată, în 2010 China a fost pentru al doilea an consecutiv cea mai mare piaţă auto din lume, a creat cel mai rapid computer din lume şi a fost clasat cel mai mare consumator de energie.

În privinţa calităţii nivelului de trai însă statul asiatic stă mult mai slab decât SUA. PIB-ul Chinei per capita este estimat de institutul din Washington la 11.047 dolari, în timp ceanuarul FMI indică un nivel de 7.518 dolari estimat. Valoarea este de circa 4 ori mai mică decât PIB/capita din SUA