Lipsa de credibilitate a testelor de stres efectuate de Irlanda impune noi evaluări în UE

Autor: Popescu Vlad 16.01.2011

Uniunea Europeană trebuie să efectueze o nouă rundă de teste de stres în sistemul bancar, deoarece evaluările derulate anul trecut de Irlanda, în paralel cu cele de pe continent, s-au dovedit lipsite de credibilitate, a declarat un oficial BCE pentru ziarul The Irish Times, informează Mediafax Business.

"Din păcate, faptul că testele de stres din Irlanda s-au dovedit necredibile pune sub semnul întrebării celelalte teste de stres. Din acest motiv avem nevoie de o nouă rundă de teste de stres, cu evaluări mai profunde şi control al acţiunilor autorităţilor naţionale", a declarat Lorenzi Bini Smaghi, membru în consiliul Băncii Centrale Europene (BCE).

Liderii UE au convenit la sfârşitul anului trecut să deruleze o nouă evaluare a băncilor din Europa, încercând să recâştige încrederea pieţelor financiare. Testele vor începe în luna februarie.

Autorităţile financiare din Irlanda au derulat anul trecut teste de stres la cele mai mari bănci irlandeze, Bank of Ireland şi Allied Irish Banks, pentru a le pregăti de transferarea creditelor neperformante la o bancă de stat, o aşa-numită "bad bank", creată pentru absorbţia activelor toxice din sistem.

Irlandezii au susţinut că testele derulate pe plan intern sunt mai dure decât cele efectuate în paralel în Uniunea Europeană de Comitetul Autorităţilor Bancare Europene. Cele două bănci irlandeze au primit notă de trecere şi de la autorităţile europene.