Budapesta marchează debutul preşedinţiei UE cu un simbol controversat: o hartă a Ungariei Mari care include şi Transilvania

Autor: Gabriel Razi 16.01.2011

Ungaria a fost acuzată de nostalgii privind pretenţiile teritoriale asupra Transilvaniei după ce autorităţile de la Budapesta au marcat preluarea preşedenţiei rotative a Uniunii Europene cu ajutorul unui covor gigant întins în faţa clădirii Justus Lipsius (unde miniştrii şi liderii celor 27 state membre ale UE se întâlnesc în timpul summiturilor) care ilustrează, printre altele, o imagine a "Ungariei Mari", scrie BBC News.

Ulrika Lunacek, parlamentar european austriac, a declarat că harta relevă intenţia Budapestei de a încălca prevederile "tratatului de la Trianon", act prin care Ungaria a pierdut în 1920 două treimi din teritoriu.

"Este o viziune foarte retrogradă a lui Orban, una diferită de direcţia unui viitor european comun. Este de asemenea o interpretare total greşită a problemelor cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană", a mai spus oficialul european.

Ioan Mircea Paşcu, reprezentant al României în Parlamentul European, a declarat pentru BBC că "imaginea Ungariei Mari nu este cel mai inspirat simbol al debutului preşedinţiei Ungariei. Astfel de gesturi au potenţialul de a declanşa reacţii naţionaliste în cadrul UE, într-un moment în care Uniunea are nevoie de solidaritate".