Cum arată cea mai mare investiţie într-un laborator de analize de pe piaţa locală - GALERIE FOTO

Autor: Ioana David 16.01.2011

Ieşirea din Bucureşti pe Autostrada Bucureşti - Piteşti, zonă de depozite şi magazine de mari dimensiuni. Amplasament cel puţin ciudat pentru un laborator de analize, o investiţie de 10 mil. euro, cea mai mare din piaţa privată de laboratoare inaugurată în decembrie 2010. Joe Ryan, CFO-ul grupului Medicover, firma care a finalizat investiţia, nu este de aceeaşi părere.

"Se poate vedea şi din avion când aterizezi pe Băneasa, iar peste un timp o să fie şi pe Google Maps când va fi actualizat", spune el.

Văzută de departe, clădirea în care Synevo va procesa milioane de analize anual nu aduce deloc a laborator. Culoarea verde şi partea din exterior pe care apa creează un efect vizual special aduc mai degrabă cu o clădire de birouri extravagantă. Nici pacienţi nu se găsesc în laborator pentru că modelul de business presupune ca recoltarea probelor de sânge să se facă în centre speciale şi în celelalte laboratoare ale companiei.

Roboţii şi analizele de sânge

Synevo, divizia de laboratoare a grupului suedez Medicover, este cel mai mare jucător de pe piaţa de profil din România. Pe lângă această unitate, compania mai are 12 laboratoare, ultimul fiind deschis recent la Constanţa după investiţii de 1 mil. euro. În 2009, Synevo a avut o cifră de afaceri de 16 mil. euro, conform datelor de la Registrul Comerţului.

Virgil Ivan, directorul general al Synevo România, explică faptul că încă de la recoltare datele pacientului sunt transmise în baza de date din acest laborator regional indiferent de locul unde se face recoltarea. Angajaţii Synevo care aduc probele le predau prin nişte geamuri speciale, neavând voie să intre efectiv în laborator.

Puţinii vizitatori care au voie în camerele de procesare a datelor o fac numai cu echipament special, aşa cum se întâmplă într-o fabrică de medicamente. Ivan, care face turul laboratorului, explică faptul că fiecare parte a încăperilor este specială pentru mediul sanitar. Podeaua, spre exemplu, este antistatică, iar tavanul, de culoare gri, este uşor de dezinfectat. Mobilierul este greu de distrus, nici măcar acidul sulfuric nelăsând urme.

"Am încercat să facem cât mai mult robotizat pentru a elimina eroarea umană", spune Ivan. Dacă într-un laborator "clasic" probele sunt desfăcute manual, iar dozarea pentru fiecare tip de analiză se face tot manual, şeful Synevo explică faptul că aici maşinile sunt cele care realizează totul. Practic munca umană nu există la acest nivel de procesare pentru departamentul de imunologie.

Munca umană apare atunci când nu există concordanţă între rezultatele anumitor teste sau în alte departamente. Aparatele, al căror preţ ajunge la jumătate de milion de euro, procesează până la 3.500 de teste pe oră. Cu toate acestea Synevo a angajat 120 de persoane pentru acest laborator, în condiţiile în care anterior efectivul companiei era de sub 500 de oameni.

Prima parte a turului laboratorului se încheie cu camera în care se fac testele pentru hepatită şi în care, explică Ivan, aerul se schimbă la fiecare două minute.

La etaj se află un amfiteatru, o sală de şedinte, birouri şi camera în care se fac testele Babeş Papanicolau. Reprezentanţii Synevo afirmă că aici pot face 1.200 de teste diferite, dar că statul decontează numai 200.

Ce este Synevo

Pe piaţa românească, Medicover a intrat prin achiziţia clinicilor Rombel în 1997. Ulterior, a luat naştere şi firma Synevo prin separarea în 2003 a diviziei de laboratoare Medicover Rombel de compania Medicover. Mai târziu modelul Synevo a fost "exportat" şi implementat în mai multe state din regiune, iar echipele româneşti sunt implicate în aceste proiecte.

Reprezentanţii Medicover spun că Synevo Internaţional, cu o cifră de afaceri de 150 mil. euro, se află între primele zece reţele de laboratoare din Europa şi că exemplul este unul special pentru că de obicei extinderea în acest business se face din Vest către Est, nu aşa cum s-a întâmplat în acest caz.

Investiţia de 10 mil. euro pe care Synevo a derulat-o la marginea Bucureştiului este mare atât pentru businessul de laboratoare, cât şi pentru întreaga piaţă de servicii medicale private.

Există un număr extrem de mare de laboratoare în România cu rulaje mici, de câteva zeci sau sute de mii de euro, cele mai multe fiind la parterul blocurilor. Investiţiile în acest domeniu sunt infime, iar cele care se anunţă sunt făcute de reţelele de clinici care se dezvoltă şi care sunt nevoite să aibă şi laboratoare integrate.

Pe de altă parte, şi pentru întreaga piaţă de servicii medicale private investiţia poate să fie considerată mare pentru că cele două spitale private existente în acest moment în Capitală, Euroclinic (Centrul Medical Unirea) şi Life Memorial Hospital (MedLife) au necesitate sume de până în 20 mil. euro fiecare.

Dacă planurile Medicover se finalizează, proiectul laboratorului regional ar fi primul dintr-o etapă agresivă de extindere.

Compania va aloca în jur de 70-80 mil. euro pentru a construi în Pipera un spital generalist de mari dimensiuni cu 200 de paturi, o unitate de mai mici dimensiuni specializată în naşteri şi ortopedie în partea de nord a oraşului. Rămâne de văzut când aceste proiecte vor ajunge la final.