Brokerii: Marcările de profit de pe Bursă sunt susţinute de cumpărători

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 16.01.2011

Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor vineri, cu 0,17%, în linie cu pieţele externe, iar lichiditatea din ultima şedinţă a fost asigurată în proporţie de 64% de tranzacţii speciale cu acţiunile BRD (BRD), Erste (EBS) şi OMV Petrom (SNP).

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele general al Bursei BET-C este în creştere cu 8,65%. Directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj SSIF Broker (BRK) Darie Moldovan spune că şedinţa de vineri a fost una tipică unui trend ascendent, deşi au fost corecţii uşoare. "Creşterile din şedinţele precedente au fost pe volume mai mari de acţiuni tranzacţionate, în timp ce vineri, dacă excludem deal-urile, observăm că rulajul a fost mai redus, iar corecţiile au avut o intensitate mai mică", a declarat Moldovan.

El crede că scăderile uşoare au fost determinate de unii investitori care şi-au marcat profiturile după creşterile din şedinţele anterioare. Totodată, el consideră că linia ascendentă a pieţei şi creşterea rulajelor din acest an i-au determinat pe unii speculatori să reintre în piaţă.

"În continuare cumpărătorii sunt suficienţi încât scăderile să fie temperate. Deal-urile arată că în piaţă sunt, ca şi în decembrie, jucători mai mari, care cumpără pachete mai importante. Dacă piaţa ar fi mai lichidă, am vedea mai puţine tranzacţii de tip deal, însă în condiţiile date, pentru a cumpăra un pachet mai mare, un investitor trebuie să aştepte mai mult timp şi să îşi caute dinainte o contraparte. În plus, anunţul listării Fondului Proprietatea este un catalizator pentru Bursă, iar aceasta se vede din interesul mai ridicat pentru tranzacţionare", a afirmat Moldovan.

Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat vineri 13,2 milioane lei (3,1 mil. euro), iar deal-urile cu titlurile BRD, Erste şi OMV Petrom, în valoare cumulată de 23,08 mil. lei (5,4 mil. euro), au ridicat lichiditatea pieţei acţiunilor la 36,3 milioane lei (8,5 milioane euro).

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,46%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu numai 0,07% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Cu acţiunile BRD au fost realizate patru tranzacţii speciale în sumă de 19 mil. lei. Cele mai mari pachete de titluri ale băncii au fost transferate la preţul de 14,4 lei. Moldovan aminteşte că în decembrie unele case de brokeraj străine au recomandat acţiunile BRD pentru cumpărare, considerându-le unele dintre cele mai ieftine din regiune.

"Se pare că a durat mai mult până când recomandarea a avut efecte în piaţă, pentru că la acel moment acţiunile BRD au variat foarte uşor, iar în acest an au început să crească", a mai spus brokerul.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 2,1 mil. lei şi respectiv 1,5 milioane lei. Cea mai recentă operaţiune cu titlurile SIF Moldova a fost efectuată la 1,249 lei, preţ cu 1,19% sub cotaţia de joi, în timp ce acţiunile SIF Oltenia au crescut cu 1,55%, la 1,372 lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,5%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est consemnau corecţii de cel mult 1,3%. Bursele din Bulgaria şi Slovenia avansau însă cu 1,1% şi respectiv 0,9%.