Cel mai profitabil an pentru Intel: 11,7 mld. $ în 2010

Autori: Bogdan Cojocaru , Magraon Andreea 16.01.2011

Intel, cel mai mare producător de microprocesoare din lume, a obţinut anul trecut un profit de 11,7 miliarde de dolari, în creştere cu 167%, potrivit presei internaţionale, 2010 fiind cel mai profitabil an al companiei.

De asemenea, Intel, care a deschis anul trecut un centru software la Bucureşti, primul din Europa dezvoltat de la zero, a avut în 2010 venituri de 43,6 miliarde dolari, cu 24% mari mari decât cele din 2009.

"Anul trecut a fost cel mai bun din istoria Intel. Credem că 2011 va fi şi mai bun", a afirmat preşedintele producătorului de microprocesoare, Paul Otellini, în raportul referitor la rezultatele financiare din 2010.

Potrivit Bloomberg, estimările în creştere ale Intel reprezintă un semn că avansul cererii pentru cipuri destinate serverelor compensează intrarea târzie a companiei pe piaţa tablet-PC-urilor. Pentru acest an, compania anticipează o creştere a vânzărilor de 10%.

Intel are în vedere, de asemenea, creşterea cheltuielilor pentru producţie cu 79%, ceea ce reflectă încrederea companiei în perspectivele de creştere, menţionează Otellini. Vânzările de cipuri utilizate în centrele de cloud-computing au ajutat la creşterea încasărilor şi profitului din ultimul trimestru al anului trecut, chiar dacă pentru notebook-uri cererea a rămas slabă. Pentru primul trimestru al acestui an, Intel anticipează venituri de 11,1-11,9 mld. dolari. Mai mulţi analişti intervievaţi de Bloomberg estimează venituri de 10,7 mld. dolari. Compania se bazează pe cererea venită din sectorul business pentru a compensa vânzările slabe de produse destinate segmentului consumer. Intel nu a fost îndeajuns de rapid pentru a oferi microprocesoare pentru tablet PC-uri, notează Bloomberg.

"În mod clar, pe partea destinată consumatorilor, tabletele au deja un impact semnificativ", a afirmat David Dillon, analist la High­mark Capital Management.

Tabletele iPad, ale Apple, funcţionează cu procesoare destinate telefoanelor mobile bazate pe tehnologie de la ARM Holdings. Unii producători de tablete au optat pentru cipuri mai eficiente din punctul de vedere al consumului de energie decât cele furnizate de Intel.

Microprocesoarele ARM domină, de asemenea, piaţa telefoanelor mobile inteligente, pe care Intel va intra în acest an, subliniază Otellini. Procesoarele Atom vor intra în dotarea unei game largi de tablete care vor fi lansate anul acesta, a precizat el.

În al patrulea trimestru, profitul net al Intel a crescut cu 48%, la 3,39 de miliarde de dolari. Vânzările au urcat cu 8,4%, la 11,5 miliarde de dolari. Compania intenţionează să investească 8,7 miliarde de dolari în facilităţi de producţie şi echipament, faţă de 5,2 miliarde de dolari în 2010. Microprocesoarele Intel se regăsesc pe 80% din PC-urile din întreaga lume.