Bonus de 50 de milioane de dolari pentru directorul operaţional al Apple

Autor: Magraon Andreea 17.01.2011

Apple, dezvoltatorul telefoanelor iPhone şi al tablet PC-urilor iPad, i-a oferit lui Timothy Cook (50 de ani), directorul operaţional al companiei, un bonus în acţiuni în valoare de peste 50 de milioane de dolari în ultimul an fiscal încheiat la 25 septembrie 2010, "pentru performanţa extraordinară" din perioada din 2009 în care i-a ţinut locul lui Steve Jobs, CEO-ul companiei, plecat în concediu medical, relatează cotidianul britanic Financial Times. Jobs a lipsit de la conducerea Apple în prima jumătate a anului 2009 când a suferit un transplant de ficat.

Potrivit raportărilor Apple, compania oferă premii executivilor de top odată la doi ani, de aceea Cook a primit de-abia acum recompensa pentru perioada din 2009. Directorul operaţional al Apple a primit acţiunile în doua tranşe, în luna martie şi septembrie a anului trecut.

Suma depăşeste cu mult salariul anual de 800.000 de dolari al lui Cook. El a mai primit şi un bonus în bani de 5 milioane de dolari.

Apple este cea mai valoroasă companie de IT din lume, cu o capitalizare de piaţă de 320 de miliarde de dolari. Steve Jobs, CEO-ul companiei, are un salariu de 1 dolar pe an, fiind cel mai mare investitor individual al companiei cu mai puţin de 10% din acţiuni.