Harta economică a lumii se redesenează pentru că Brazilia, Rusia, India şi China nu mai pot fi considerate ţări emergente

Autor: Gabriel Razi 17.01.2011

Jim O'Neill, fostul economist-şef al băncii americane de investiţii Goldman Sachs şi inventatorul termenului BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China - cele mai mari ţări emergente) -, ia în considerare redefinirea modului de clasificare a economiilor, introducând o nouă categorie, a ţărilor maturizate (growth markets) care să facă trecerea între cele emergente şi cele dezvoltate, scrie Financial Times.

O'Neill intenţionează să anexeze Mexic, Coreea de Sud, Turcia şi Indonezia grupării formate din Brazilia, Rusia, India şi China şi să creeze o nouă categorie de ţări care nu mai pot fi catalogate drept emergente, dar nu fac parte încă nici din grupul ţărilor dezvoltate.

"Este penibil să spunem că Brazilia, Rusia, India şi China sunt pieţe emergente", a spus O'Neill, care în prezent conduce Goldman Sachs Asset Management.

Mexic şi Coreea de Sud reprezintă fiecare câte 1,6% din PIB-ul mondial calculat în termeni nominali, în timp ce Turcia şi Indonezia totalizează 1,2%, respectiv 1,1%.

"Orice economie care generează minimum 1% din Produsul Intern Brut mondial şi are în continuare potenţial de creştere trebuie luată în serios. Dar unele dintre pieţele emergente trebuie tratate în continuare ca atare pentru că sunt mici şi lipsite de lichiditate, iar investitorii nu trebuie să uite acest lucru", precizează fostul economist-şef de la Goldman Sachs.

Termenul BRIC a fost caracterizat în mod frecvent ca fiind un produs de marketing. Totuşi, conceptul, care face referire la cele mai importante ţări emergente, a atras atenţia guvernelor, investitorilor şi a reconfigurat strategiile marilor companii. Acum tot mai multe economii sunt dornice să facă parte dintr-un astfel de grup.

Jim O'Neill consideră că termenul de piaţă emergentă nu mai este util pentru că înglobează economii cu perspective economice mult prea diferite. Conceptul de piaţă emergentă a apărut în urmă cu 30 de ani pentru a înlocui denumirea peiorativă de "lumea a treia", fiind introdus de Antoine van Agtmael, atunci economist la Banca Mondială.

În 2001, atunci când conceptul a luat naştere, Jim O'Neill a argumentat că potenţialul acestor economii se va proiecta în realitate în deceniile următoare. Brazilia, Rusia, India şi China concentrează aproximativ 40% din populaţia planetei şi joacă un rol din ce în ce mai important în evoluţia economiei mondiale.

În ultimul deceniu, economia Braziliei a crescut în medie cu 3,3% în fiecare an, în timp ce Rusia şi India au avansat cu o medie anuală de aproape 7%, iar economia chineză a galopat cu aproape 10%.

De la introducerea termenului BRIC şi până în prezent, aceste economii au depăşit cu mult creşterea economică a statelor dezvoltate, precum şi a unora dintre celelalte economii emergente. Economiile BRIC s-au triplat în ultimul deceniu, Produsul Intern Brut combinat al celor patru ţări se cifra în urmă cu zece ani la 3.600 de miliarde de dolari, pentru ca în prezent să fie de trei ori mai mare, 10.624 de miliarde de dolari.

În prezent, Brazilia, Rusia, India şi China generează aproape 40% din Produsul Intern Global, acestea fiind mult mai puţin afectate de criza economică mondială decât economiile dezvoltate. În ultimii trei ani, contribuţia BRIC la creşterea economică globală s-a majorat de la 24% până la 45%.

Totuşi gruparea celor patru într-o clasă nediferenţiată poate fi hazardată. Creşterea importanţei economice a Chinei şi Indiei este solidă, însă Rusia şi Brazilia rămân economii marginale pe scena economiei mondiale, evoluţiile lor spectaculoase datorându-se în mare parte creşterii preţurilor pentru materiile prime.