Italienii de la Enel au mai terminat un parc eolian de 54 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu 17.01.2011

Italienii de la grupul energetic Enel, devenit pe piaţa locală prin intermediul proceselor de privatizare cel mai mare distribuitor privat de energie, continuă seria investiţiilor în parcuri eoliene, finalizând recent un proiect de circa 54 de milioane de euro.

Astfel, după ce la sfârşitul anului trecut compania a anunţat finalizarea unei investiţii cu o valoare de peste 60 de milioane de euro în comuna Agighiol (judeţul Tulcea), Enel spune că de la începutul acestei săptămâni a dat startul operaţiunilor în cel de-al doilea parc eolian localizat lângă Tulcea.

"Capacitatea totală de 30 MW va fi generată de 15 turbine eoliene Gamesa de câte 2 MW fiecare. Generarea de energie în ţară va continua să se extindă rapid în următorii ani datorită numeroaselor proiecte ce vor fi implementate în curând", spune Francesco Starace, directorul general executiv al Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a grupului Enel. Astfel, Enel ajunge în interval de două luni la o capacitate instalată în parcuri eoliene de 64 MW, suficient pentru a alimenta anual circa 64.000 de gospodării, potrivit calculelor companiei. "Dintre sursele regenerabile, energia eoliană este cea mai promiţătoare tehnologie de generare a electricităţii din România. De fapt, conform estimărilor, capacitatea eoliană instalată în România va atinge 600 MW până la finele anului 2010, de la 14 MW la finele lui 2009, şi un total de 3.600 MW până în 2015", mai spun reprezentanţii Enel.

Dincolo de Enel, mai sunt o serie de investitori care au în derulare proiecte majore în sectorul eolian. Printre aceştia se numără cehii de la CEZ, care au anunţat un proiect de 1,1 miliarde de euro în două comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac, germanii de la RWE Power, austriecii de la Verbund, dar şi spaniolii de la Iberdrola.

Enel a intrat pe piaţa locală în 2005 prin preluarea a două foste filiale ale Electrica, respectiv Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. Pasul cel mare al italienilor a fost însă preluarea Electrica Muntenia Sud, compania care deţine distribuţia de energie din Bucureşti, pentru care au fost dispuşi să plătească 820 de milioane de euro. Dincolo de investiţiile în parcuri eoliene, Enel mai este implicat într-un proiect major, respectiv reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.