Barclays a fost amendată în Marea Britanie cu 9,2 mil. euro pentru informarea incorectă a clienţilor

Autor: Cojocaru Bogdan 18.01.2011

Barclays, a treia mare bancă britanică, a fost condamnată la plata unei amenzi de 9,2 milioane de euro pentru că a informat incorect mai multe mii de clienţi în legătură cu două fonduri riscante şi ar putea fi nevoită să plătească investitorilor compensaţii de 71,5 milioane de euro, transmite AFP citată de Mediafax Business.

Autoritatea britanică pentru Servicii Financiare a condamnat Barclays la plata a 7,7 milioane de lire sterline, cea mai mare amendă dată până în prezent pentru deficienţe în activităţile de retail banking, menţionează autoritatea într-un comunicat.

În plus, organismul de control a solicitat băncii rambursarea pierderilor cauzate clienţilor, estimate la 60 de milioane de lire sterline.

Fondurile, Balanced Fund (Fondul Echilibrat - n.r.) şi Cautious Fund (Fondul Prudent - n.r.), cu o valoare cumulată de 825 de milioane de euro, au fost înfiinţate în 2006, respectiv în 2008, şi au 12.300 de clienţi.

Banca nu şi-a respectat obligaţiile, omiţând să se asigure că aceste fonduri sunt conforme cu obiectivele investitorilor particulari, în condiţiile în care marea lor majoritate căuta să-şi asigure veniturile în aşteptarea ieşirii la pensie, notează autoritatea.