Agenţiile de turism fac bani din bilete de tren pe rute externe

Autor: Mirabela Tiron 18.01.2011

Agenţiile de turism Perfect Tour şi Aerotravel, distribuitorii locali ai biletelor de tren ale operatorului Rail Europe, care reprezintă 35 de companii feroviare din Europa, au vândut anul trecut 900 de bilete la trenurile internaţionale, precum TGV sau Eurostar, în valoare totală de aproape 60.000 de euro.

Pe de altă parte, cele două agenţii de turism au vândut împreună mai puţin de 200 de bilete la trenurile companiei de stat CFR Călători.

"Anul trecut am vândut în total 600 de bilete la trenurile de mare viteză din Europa, în valoare de 22.000 de euro. Din această sumă, agenţiei i-au revenit aproape 10%", a declarat Sorin Văduvoiu, directorul general al agenţiei de turism Perfect Tour, care a semnat un parteneriat cu Rail Europe la sfârşitul anului 2009.

Rail Europe, înregistrată în America de Nord şi care este deţinută de compania de căi ferate a Franţei (SNCF) şi de cea a Elveţiei (SBB), este cel mai mare distribuitor de bilete de tren pentru 35 de companii feroviare din Europa, anual livrând bilete pentru un million de pasageri, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

"Dacă la trenurile din străinătate am vândut 600 de bilete anul trecut, pentru CFR Călători nu putem vorbi nici măcar de 100 de bilete. Explicaţia constă în faptul că românii fug de trenurile româneşti", a mai spus Văduvoiu.

Dacă până în 2010, biletele de tren ale CFR Călători se vindeau doar în gări şi în agenţiile de voiaj ale CFR Călători, de anul trecut transportatorul feroviar de stat a început să dezvolte sistemul de distribuţie a biletelor de tren şi a semnat contracte cu peste 100 de agenţii de turism, care au devenit distribuitori autorizaţi ai biletelor de tren.

Întrebaţi de ZF câte bilete de tren s-au vândut anul trecut prin cele peste 100 de agenţii de turism de pe piaţă care au încheiat contract de distribuţie cu CFR Călători, oficialii companiei au transmis că 2.864 de bilete, în valoare totală de 220.000 de lei (52.400 euro).

"Este bine totuşi că CFR Călători a reuşit să implementeze acest proiect, ce permite agenţiilor de turism să vândă bilete de tren", a declarat Antonio Niţu, directorul general al agenţiei de turism Aerotravel Lufthansa City Center. Niţu a mai spus că dacă pentru CFR Călători este vorba de câteva bilete vândute lunar, maxim 10 bilete, pentru trenurile din străinătate s-au vândut în total aproape 300 de bilete în trei luni.

"Am vândut bilete de tren pentru Rail Europe în valoare 36.000 de euro, din care agenţiei îi revin 8%", a declarat Niţu. Aerotravel Lufthansa City Center este deţinută de Mihai David, fostul directorul general al Hidroelectrica.

Cât costă

O călătorie cu trenul Eurostar pe ruta Londra-Paris costă de la 60 de euro de persoană, în timp ce o călătorie cu TGV-ul pe ruta Paris-Strasbourg costă de la 56 de euro de persoană, potrivit datelor de pe site-ul agenţiei de turism Aerotravel Lufthansa City Center. "Unii români preferă ca după ce ajung în Madrid cu avionul să îşi continue călătoria cu trenul spre alt oraş din Spania, mai ales că trenurile din străinătate ajung reprede la destinaţie. Sunt şi personae care optează pentru un transfer cu autobuzul sau închirierea unei maşini", a precizat Antonio Niţu de la Aerotravel Lufthansa City Center.