Liderul berarilor dă semne de stabilizare, după un declin de 11%

Autor: Ioana David 18.01.2011

Vânzările locale ale SABMiller, producătorul brandurilor Ursus şi Timişoreana, au rămas constante (în volum) în intervalul octombrie - decembrie 2010 comparativ cu perioada similară a anului 2009, în condiţiile în care piaţa a înregistrat o scădere, potrivit informaţiilor din raportul trimestrial al companiei.

Intervalul pentru care s-a făcut raportarea corespunde trimestrului trei al anului financiar al companiei, respectiv aprilie 2010 - martie 2011.

Tendinţa de stabilizare a vânzărilor Ursus Breweries reprezintă un semnal pozitiv pentru întreaga piaţă după ce anterior trendul era de scădere. Astfel în perioada aprilie-septembrie 2010, primul semestru al anului financiar al companiei, scăderea a fost de 11% faţă de exerciţiul anterior.

Compania, care mai are în portofoliu şi branduri precum Ciucaş, Stejar, Azuga, Redd's, Peroni Nastro Azzurro, deţine fabrici la Timişoara, Buzău şi Braşov.

În noiembrie 2010, Ursus a închis fabrica din Cluj, unitatea care potrivit companiei avea costuri mari de operare. Anterior, grupul închisese şi centrul de producţie de la Azuga, peste 300 de oameni fiind afectaţi în total de aceste măsuri de reorganizare.

Cifra de afaceri a Ursus Breweries, subsidiara locală a SABMiller, a stagnat în lei şi a înregistrat o scădere de peste 12% în euro, la 1,2 miliarde de lei (284,2 mil. euro), potrivit datelor Registrului Comerţului aferente anului 2009, ultimele disponibile. În acelaşi interval, profitul net s-a redus semnificativ, la 20,6 mil.lei (4,8 mil. euro) faţă de 146,2 mil. lei (39,7 mil. euro) în urmă cu un an.

În industria berii, bilanţul ultimilor doi ani arată că peste 650 de oameni au rămas fără locuri de muncă, patru fabrici de bere cu tradiţie din Haţeg (Hunedoara), Azuga (Prahova), Blaj (Alba) şi Cluj-Napoca şi alte două de dimensiuni mici din Galaţi şi Ialomiţa fiind închise. Astfel, numărul de centre de producţie de bere a mai scăzut cu 6 unităţi, în condiţiile în care în 2008 mai funcţionau în România în jur de 20 din cele 125 de fabrici active în 1994.